Glas Javnosti

Потоп: Најгори дан на берзи, вирус би могао да убије 1.100 милијади долара светској привреди

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti / Telegraf Biznis

Како се корона вирус проширио изван граница Кине, све је изгледније да ће утицај те епидемије на глобалну економију бити већи него што се пре очекивало

Цене акција на Волстриту оштро су пале, четврти дан заредом, јер се улагачи повлаче из ризичнијих инвестиција, с обзиром да би због ширења коронавируса штета по економију могле бити пуно веће него што се очекивало.

Дау џонс потонуо је 879 бодова или 3,15 одсто, на 27.081 бод, док је С&П 500 склизнуо 3,03 одсто, на 3.128 бодова, а Насдаq индекс 2,77 посто, на 8.965 бодова. У последња четири дана ти су индекси потонули више од 7,5 посто, што није забележено од масовне распродаје 2018. године. У протекла четири дана тржишна вредност акција из групе С&П 500 индекса срезана је за 2.138 милијарди долара.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) упозорио је Американце да би требало да се припреме за могуће ширење епидемије коронавируса у САД-у, позивајући школе, компаније и локалне власти да размисле о мерама опреза, као што је отказивање јавних догађања.

- Тржиште увиђа да се коронавирус шири глобално, иако се чини да се раст броја заражених успорава - каже Схањн Цруз, директор у компанији ТД Америтраде.

Шакота о тренутној атмосфери око клуба: Критика ће увек бити, треба издржати још 60 утакмица
ВЕСТИ
1:09
Учитељ из Руме нестао је пре 6 дана, ови снимци су једини траг
Шакота о тренутној атмосфери око клуба: Критика ће увек бити, треба издржати још 60 утакмица
ВЕСТИ
1:21
У знак протеста запалио се пред канцеларијом председника
С обзиром на рестрикције у путовањима и затварање фабрика, економисти широм света смањују процене раста како кинеског, тако и осталих привреда.

Коронавирус могао би коштати глобалну привреду 1.100 милијарди долара
Кина је већ отприлике месец дана у ванредним околностима јер се број смртних случајева од корона вируса ближи граници од 3.000, док се број заражених примакао граници од 80.000.

Економске штете од те епидемије тешко је проценити, с обзиром да још нема макроекономских података који би могли назначити колико је посустала активност у другој светској економији. Додуше, у Кини се последњих дана радници враћају на посао након продужених новогодишњих празника, но тај процес иде полагано.

И у низу других земаља снажно су погођени туризам, набавни ланци и производна активност. А с обзиром на рестрикције путовања и летова у Кину, међународна удруга авио превозника (ИАТА) упозорила је да би губици само азијских авио компанија ове године могли достићи готово 28 милијарди долара.

Због свега тога, аналитичари Оџфорд Ецономицса сматрају да би ова међународна здравствена криза, ако се вирус прошири изван Азије, могла избрисати 1,3 одсто раста глобалне економије у овој години, што би чинило 1.100 милијарди долара светског бруто домаћег производа (БДП).

То би била економска цена за изостанке с радних места, нижу продуктивност, пад путовања, поремећене ланце набавке и смањење потрошње и инвестиција.

Такав сценарио аналитичари Оџфорд Ецономицса описују као "кратак, али врло оштар шок за светску економију".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR