Glas Javnosti

Poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije! Atinska berza udružuje snage sa Beogradskom berzom: Saradnja znači i nove izvore kapitala za srpske kompanije!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Atinska berza (ATHEX) postaće vlasnik 10,24 odsto Beogradske berze (BELEX), pošto je dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije. Kako se navodi u saopštenju Belexa, „Atinska berza (ATHEX) udružuje snage sa Beogradskom berzom (BELEX) kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije“.

Šta će ova promena u vlasničkoj strukturi i najavljena intenzivnija saradnja dve berze značiti za kompanije listirane na Beogradskoj berzi i u kom pravcu bi dalje moglo da se kreće srpsko tržište kapitala?

Akcionari se verovatno pitaju i kako će to uticati na njihove deonice i mogu li uskoro da očekuju veće dividende.

-Partnerstvo Beograda i Atine je nastavak višedecenijske saradnje, tako da mi Atinu vidimo kao partnera koji će nam pomoći u približavanju srpskog tržišta kapitala zahtevima koje stroga Evropska regulativa nameće u ovoj oblasti s jedne strane, dok sa druge strane očekujemo da iskoristimo njihovo ogromno iskustvo u upravljanju različitim tržištima. Trenutno se na Beogradskoj berzi trguje samo osnovnim finansijskim instrumentima – akcijama i obveznicama, dok Atina duži niz godina uspešno organizuje trgovanje i derivativnim instrumentima, upravlja berzom električne energije, kao i sopstvenom klirinškom kućom, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Miroljub Ristić, direktor sektora poslovnih operacija Beogradske berze.

On dodaje da postoje i kategorije proizvoda koje su trenutno dostupne u Grčkoj, a za koje u Beogradu veruju da će u narednom periodu moći da zažive i na domaćem tržištu kapitala.

-Jedna od ključnih prednosti ove saradnje trebalo bi da bude i dostupnost srpskih kompanija međunarodnim investitorima, kroz izuzetno razvijenu mrežu međunarodnih članova Atinske berze, koja uključuje i najčuvenija imena finansijskog tržišta sa obe strane Atlantika, navodi on. 

 

 

Koncentracija vlasništva na Balkanu
Ristić napominje da će uticaj najnovijeg dogovora Beogradske i Atinske berze na regionalno tržište kapitala zavisiti od daljih koraka koje dve berze budu sprovodile.

-Mi u Beogradu verujemo da je za regionalne berze gotovo nemoguć samostalan opstanak u eri ubrzane digitalizacije koja stvara ogroman pritisak na tehnološke inovacije, čiji nedostatak bitno ograničava dostupnost samih tržišta velikim, ali i malim investitorima. Koncentracija vlasništva u širem regionu Balkana je proces koji već započet i za koji verujemo da će saradnjom Beogradske i Atinske berze biti značajno ubrzan,  kaže Miroljub Ristić

Beogradska berza je, kao organizator tržišta, donela odluku o unapređenju svoje trgovačke platforme i migraciji trgovačkih aktivnosti na trgovačku platformu Atinske berze, unapređujući na taj način likvidnost i raspon usluga zajedničke trgovačke platforme.

-Migracija trgovačkih aktivnosti predstavlja tehnološki proces koji će se sprovoditi u dužem vremenskom periodu i koji suštinski ne menja odnos koji kompanije imaju sa Beogradskom berzom. Platforma na kojoj se trgovanje odvija je samo jedan aspekt celokupne saradnje koji ima direktan uticaj samo na berzu i njene članove (brokerske kuće), dok će za same kompanije taj proces biti potpuno nevidljiv. Uzimajući u obzir tehnološku kompleksnost takav proces zahteva dugoročno planiranje i pripremu, te sa te strane imamo dovoljno vremena da sve učenike u procesu pripremimo na eventualne promene koje nastaju, objašnjava Ristić.

On podseća da je Beogradska berza „aktivan učesnik u procesu stvaranja Strategije razvoja tržišta kapitala, čiji je nosilac Ministarstvo finansija Republika Srbije“. Atinska berza, sa svojim iskustvom rada na već razvijenom tržištu, ima mogućnost da nam pomogne da izbegnemo neke probleme koje tržišta u nastajanju obično prate.

 

-Još važnije je da smo našli partnersku berzu koja može svoje značajne kontakte sa međunarodnim investitorima da stavi na raspolaganje srpskim privatnim i državnim kompanijama, kojima je je kapital neophodan za dalji razvoj poslovanja, zaključuje Ristić.

Za razvoj tržišta kapitala najvažnija politička volja države
I Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na tržištu kapitala, podseća da je saradnja između Beogradske i Atinske berze postojala i ranije, samo se odvijala različitim intenzitetom. Kako navodi, početkom procesa privatizacije, u periodu oko 2004-2005. godine bila je intenzivnija, a sada se nešto smanjila

-Iz ugla kompanija koje su listirane na Beogradskoj berzi, najnovija dešavanja znače da bi eventualno mogao da se ostvari dualni listing, odnosno da kompanije budu prisutne na obe berze, u Beogradu i Atini. Naravno, to je samo opcija i pitanje je da li će se dogoditi. Ipak, ovo je dobra vest, ali ne i dovoljna za razvoj tržišta kapitala u Srbiji. Ključna stvar je politička odluka, politička volja države da se kompanije u državnom vlasništvu usmeravaju prema Belexu i da se upute na berzu za prikupljanje dodatnog kapitala, naglašava Jorgić u razgovoru za Biznis.rs.

Ipak, on nije preveliki optimista u tom pogledu.

-Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, ne verujem da će se to desiti. Recimo, Telekom Srbije je do sada, umesto da ode na Beogradsku berzu i emituje akcije kako bi prikupio dodatni kapital, odlučivao da ode u poslovne banke i tamo se zaduži. Jedan od razloga za to svakako je i želja da se zadrži dosadašnja vlasnička struktura, gde je država većinski vlasnik. Sličan proces mogla bi da prođe i Elektroprivreda Srbije (EPS), ali to ćemo tek videti. Dakle, vest je dobra, ali je ključna stvar za dalji razvoj tržišta kapitala – volja države, ističe Branislav Jorgić

Kako je navedeno u saopštenju Belexa, u narednoj fazi Beogradska i Atinska berza će blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije – Ministarstvom finansija u pravcu daljeg strategijskog razvoja srpskog tržišta kapitala, a kroz uvođenje novih proizvoda i usluga koji će obezbeđivati podršku protoku kapitala od investitora, domaćih i međunarodnih, ka izdavaocima listiranim na Beogradskoj berzi.

-ATHEX kao organizator tržišta i javno društvo raspolaže neophodnim iskustvom kako bi pružio podršku Beogradskoj berzi u naporima da razvije svoje tržište kapitala kroz ovo strateško partnerstvo. BELEX zajedno sa Kiparskom berzom i Atinskom berzom na zajedničkoj trgovačkoj platformi predstavlja novi korak ka našem dugoročnom cilju održivog poslovanja putem unapređenja zajedničke likvidnosti i širenja naše regionalne mreže, rekao je Socrates Lazaridis, direktor Atinske berze

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR