Glas Javnosti

Poslovi na kojima mladi mlate lepe pare

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kraj maja pravo je vreme da srednjoškolci i studenti razmisle šta će raditi preko leta. Slobodno vreme tokom raspusta može da služi za odmor, ali za one koji žele da zarade džeparac, to je pravo vreme za sezonski posao.

Kraj školske godine i završetak predavanja na fakultetima za mlade znači samo jedno - zvaničan početak leta. Iako, po kalendaru ono još nije počelo, mladi već uveliko razmišljaju da li će slobodno vreme iskoristiti da se odmore, putuju ili da rade.

Oni koji su odlučili da tokom leta spoj lepo i korisno, najčešće se odlučuju za sezonski rad na primorju.

- Ja sam radio kao konobar dve sezone. Prve sezone na ostrvu Brač, druge sezone u Bolu. Druge sezone sam već imao više iskustva. Znao sam kako da pregovaram, znao sam šta da očekujem, šta da tražim. I druge sezone sam imao, na primer, bez hrane, ali sa smeštajem, već 1700 evra, bez bakšiša. Tako da sam sa bakšišem mogao da pokrijem i neki izlazak, i da uštedim i hranu, i higijenu - ispričao je jedan mladić za Una TV.

Koji sve poslovi se mladima nude

Dobra zarada, nova poznanstva i leto na moru samo su neki od benefita kada je ovakav posao u pitanju. A ko ipak ne žele daleko od kuće, velika ponuda poslova postoji i u Srbiji.

Leto je period kada je većina zaposlenih na godišnjem odmoru, pa je pomoć i više nego dobrodošla.

- To su poslovi, pre svega, ugostiteljstvu, poslovi u restoranima, kafićima, hotelima. To su pomoćni poslovi za šankom, konobari, pomoćni kuvari, hotelske sobarice i spremačice. Osim toga, prodaja sladoleda, na našim kupalištima i na reci gde imaju spasioci, redari i slično - rekao je Milenko Bjelaš ispred Omladinske zadruge "Milenijum".

To su uglavnom pomoćni poslovi koji ne zahtevaju prethodno iskustvo. Baš zato su idealni za studente ili srednjoškolce koji žele da preko leta zarade džeparac


- Mi se trudimo da postavljamo što bolje uslove za rad i što bolju cenu, naravno. Tako da zadrugari su u principu zadovoljni. Negde, otprilike, cena je neto po satu 500 dinara. I to zavisi opet od posla kojim se zadrugar bavi u tom trenutku - rekao je Bjelaš za Una TV.

Za branje malina plata preko 120.000 dinara

Za nešto veću dnevnicu, ali i teži i fizički zahtevniji posao, uvek aktuelno početkom leta je i branje malina.

Berači su traženi, oglasa na mrežama i sajtovima je mnogo, a uslovi se razlikuju. Dan, tri obroka, plata veća od 120 hiljada, satnica po dogovoru, plaćanje dnevnice ili po ubranom kilogramu, samo su neki od naslova.

Zaključak je, kako narod kaže, posla ima ko hoće da radi. Na mladima ostaje da istraže i odluče koliko žele da se angažuju i zarade za ovo leto.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR