Glas Javnosti

Poskupljuje i voda

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Računam da će cena pakovanja mineralne vode uskoro porasti za jedan evro, rekao je predsednik Udruženja nemačkih mineralnih izvora (VDM) Karl Tak i dodao da ni ovo povećanje nije dovoljno za pokrivanje uvećanih troškova koje su proizvođači imali.

Kao je preneo portal Poslovni, trenutna eksplozija cena električne energije i gasa izuzetno je težak teret za proizvođače mineralne vode, rekao je Tak. Osim toga, važni materijali poput stakla, PET-a ili aluminijuma drastično su poskupeli.


–Sve u svemu, povećanje troškova u nekim kompanijama je oko tri do četiri puta veća od dobiti ostvarene prošle godine– rekao je on i  dodao da proizvođači nisu imali izbora nego da deo tereta prebace na trgovce i kupce, međutim pregovori o ceni s trgovinskim kompanijama i dalje su u toku.

Pad kupovne moći odavno je primetan pri kupovini mineralne vode. Kako bi uštedeli, potrošači se sve više okreću akcijskim ponudama ili prelaze na jeftiniju mineralnu vodu. To trenutno najviše pogađa ponuđače u srednjem cenovnom rangu. Ipak, potražnja za mineralnom vodom i dalje je velika, šest do sedam odsto iznad prošlogodišnjeg nivoa, rekao je on.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR