Najveće poskupljenje na posnoj trpezi ubedljivo beleže slavski kolač, pasulj i riba. U proseku posna slavska trpeza, ove godina je skuplja za 20%.
Na pijaci nismo zatekli preterano velike gužve. Prodavci kažu da pik očekuju nekoliko dana pred Nikoljdan koji se obeležava 19. decembra, a tada se ispred ribarnica protežu redovi.
Jedno od najvećih poskupljenja koje smo zabeležili u odnosu na prošlu godinu je pasulj – svakako bitna stavka na trpezi.
Prošle godine kilogram pasulja na pijaci se mogao naći za 300 dinara, dok je njegova cena sada 500 dinara po kilogramu – što je poskupljenje od 66%.
Poskupljenje beleži i slavski kolač, koji treba poručiti i nedelju dana pre slave.
Prošle godine mogao se naći za 300, dok njegova cena ide i do 420 dinara.
Kilogram smrznutog oslića prošle godine koštao je 520 dinara u proseku.
Cena ove ribe sada je 600 dinara, a uspeli smo da je pronađemo u ribarnici na početku Kalenić pijace.
Ova riba se najčešće nalazi na trpezama širom Srbije, a u odnosu na prošlu godinu poskupela je 15%:
U ostalim ribarnicama kažu da će ova riba stići u toku sledeće nedelje.
I dalje imate mogućnost da kupite prženu ribu, ali za to morate izdvojiti duplo više novca.
Gotovo 20% poskupeo je file lososa, za one sa dubljim džepom. Prošle godine koštao je 2.300 za kilogram, a sada je 2.750.
Republički zavod za statistiku ne raspolaže podatkom koliko je poskupljenje po pojedinačnim vrstama ribe, već za čitavu grupu proizvoda „sveža i rahlađena riba“.
Prema njihovoj evidenciji, u novembru su te cene više za 39,3 odsto nego u istom periodu lane.
Riba, slavski kolač, vino, salata, posne sarme, pasulj, sok – teško da ste prošle godine mogli proći jeftinije od 6.500 dinara, i to za najuži krug ljudi na slavi.
Ove godine, trpeza je skuplja za najmanje 20%.
2 sata