Glas Javnosti

Posebna zakonska procedura za svako otpuštanje radnika

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za svaki od zakonom definisanih otkaznih razloga na osnovu kojih poslodavac može da otpusti radnika propisana je posebna procedura, kojom se zaposleni štiti od nezakonitog otkaza i garantuju mu se određena prava u slučaju prestanka radnog odnosa.

Primera radi, ako je reč o tehnološkom višku, poslodavac mora da radi na programu rešavanja viška zaposlenih i da isplati otpremninu pre otkaza.
Ukoliko je reč o otkazu zbog neostvarivanja rezultata rada ili nepostojanja sposobnosti za obavljanje poslova na kojima je zaposleni raspoređen, poslodavac prvo zaposlenom uručuje pisano obaveštenje u vezi sa nedostacima u njegovom radu, uputstvima kako da rad poboljša, i primerenim rokom za poboljšanje rada. Tek ako se rad ne poboljša u ostavljenom roku, moguć je otkaz.

U slučaju skrivljene povrede radne obaveze ili nepoštovanja discipline od strane zaposlenog, prvi korak je sastavljanje pisanog upozorenja o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu, kojim se zaposleni pisanim putem upozorava na postojanje razloga za otkaz, uz navođenje činjenica i dokaza koji isto potvrđuju, i ostavlja mu se rok od najmanje osam dana od dana dostavljanja upozorenja da se izjasni na navode iz upozorenja. Tek nakon izjašnjenja zaposlenog i razmatranja njegovog izjašnjenja, donosi se odluka o obustavi postupka ili pak o nastavku i izricanju disciplinske mere, od kojih je moguća i otkaz.
Stručaci za radno pravo navode da za svaki od razloga iz kojeg poslodavac može da uruči otkaz zakon mu nalaže određene obaveze, kojima štiti zaposlenog od samovoljnog postupanja poslodavca, jer svaki zakonit otkaz podrazumeva postojanje opravdanog otkaznog razloga, poštovanje procedure i poštovanje prava zaposlenog za slučaj otkaza.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR