Poslednji recept „za petoro“ koji je objavljen na nalogu @irishbudgeting odnosio se na pitu sa tikvicama, uz pekarski krompir kao prilog, za šta se neophodni sastojci u Irskoj uklapaju u predviđeni budžet od pet evra.
Osnovni sastojci za ovaj obrok su tikvice, feta sir, pavlaka (tačnije „crème fraiche“ kojeg nema na našem tržištu), lisnato testo i – smrznuti pekarski krompir.
Cene navedene na fiskalnom računu na snimku su sledeće: pola kilograma tikvica košta 69 centi (81 dinar), manje pakovanje grčke fete 1,09 evra (128 dinara), pavlaka (neutralna pavlaka kao zamena za „crème fraiche“ koji se navodi u originalu) u pakovanju od 200g košta 0,89 evra (104 dinara), pakovanje urolanog spremnog lisnatog testa plaćeno je 1,39 evra (163 dinara), dok paket od 750 grama smrznutog krompira, poput „pekarskog“ košta 85 centi (100 dinara).
To je u zbiru 4,91 evro, što je oko 576 dinara.
Pogledajmo sada šta u Srbiji može da se kupi za taj iznos.
U startu odustajemo od originalne grčke fete, pošto ona u Srbiji košta preko 600 dinara za 200 grama.
Računaćemo jeftiniji, domaći punomasni sir poput fete i najniže cene koje smo pronašli u većim domaćim trgovinama, nevezano za robnu marku.
Dakle:
500g tikvica – 45 dinara,
250g belog punomasnog sira – oko 200 dinara,
200 ml pavlake za kuvanje – 110 dinara,
500 g smrznutog lisnatog testa – oko 200 dinara,
750 grama smrznutog „pekarskog krompira“ – 429 dinara.
Jeftinija gotova opcija umesto kupljenog pekarskog krompira je smrznuti poluprženi pomfrit u pakovanju od 1 kg, koji se može naći i za oko 300 dinara.
Najisplativije je, naravno, kupiti sirov krompir i pripremiti ga, i u tom slučaju je cena oko 100 dinara po kilogramu.
Kada se sve sabere, ovaj „irski obrok za petoro“ u Srbiji bi koštao 984 dinara, ako se koristi najskuplja opcija krompira, a čak 1.436 dinar ako se koristi prava grčka feta koja u Srbiji može da se pronađe za 652 dinara za 200 grama (cene idu i iznad 800 za tu gramažu).
Ako bismo koristili punomasni beli sir domaćih proizvođača, a smrznuti krompir zamenili kilogramom svežeg, ovaj obrok bi nas koštao ukupno – 655 dinara, dakle oko 79 dinara više nego u Irskoj.
U receptu se, naravno, koriste i začini, ali to ovaj put – nije uračunato u trošak, prenosi N01S.