Glas Javnosti

PORASTAO I UVOZ U SRBIJU: Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske u prošloj godini veća za 53%

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija i Hrvatska ostvarile su u prošloj godini spoljnotrgovinsku razmenu od 2,047 mlrd EUR, što je povećanje od 53% u odnosu na 2021. godinu, odnosno za 710 mil EUR.

Po podacima Privredne komore Srbije, na koje se poziva nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice, u prošloj godini Srbija je u Hrvatsku izvezla robe u usluga za 1,154 mlrd EUR, što je za oko 70% više u poređenju s istim periodom 2021. godine.
Uvoz u Srbiju iz Hrvatske porastao je u 2022. godini za 237 mil EUR, na 897,2 mil EUR, što je povećanje od 35,9% u odnosu 2021. godinu, prenosi portal Ekapija.

Srbija je u prošloj godini u Hrvatsku najviše izvozila električnu energiju, mineralno đubrivo, suncokretovo ulje, čarape, ulje od nafte, proizvode za transport, pakovanje robe od plastike, delove šinskih vozila, testeninu, nameštaj, čokoladu i proizvodi od kakaa, azotno đubrivo, hleb, pecivo, kolače i biskvite.
U 2022. godini u Srbiju se iz Hrvatske najviše takođe uvozila električna energija, zatim soja u zrnu, hartija i karton, cement, kontejneri od stakla za pakovanje robe, ulje od nafte i bitumenozonskih minerala, vazdušne pumpe, kompresori, mesne prerađevine, kablovi i ostali električni provodnici.
- Podaci o snažnom rastu spoljnotrgovinske razmene Srbije i Hrvatske gotovo da iznenađuju s obzirom na prilično zategnute političke odnose. Ali, moglo bi se reći da je u našem regionu uvek tako: obični ljudi i privrednici sarađuju mnogo bolje nego političari - rekao je za Hrvatsku riječ ekonomski novinar Mijat Lakićević.

On je ocenio da taj veliki rast govori koliko je ta saradnja ranije bila slaba.
- O tome svedoči i činjenica da je robna razmena Srbije sa Bosnom i Hercegovinom za 50% veća nego sa Hrvatskom. Dakle, ima još dosta prostora da se saradnja Srbije i Hrvatske poveća. I ta saradnja svakako bi bila bolja kada bi odnosi političkih elita bili bolji, to jest kada bi političke vođe malo više vodile računa o interesu svoje nacije, a ne o sopstvenom - rekao je Lakićević.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR