Glas Javnosti

Poplave u Ivanjici i Arilju uništile 1.000 hektara malinjaka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pritoka Zapadne Morave, reka Moravica u Ivanjici, Arilju i Požegi poplavila je i uništila više od 1.000 hektara malinjaka, 2.000 do 3.000 hektara krompira, kukuruz i bašte poljoprivrednika, pa i livade za ishranu stoke.

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji, Dobrivoje Radović rekao je to za agenciju Beta.

On je procenio da je šteta 100 odsto na delu gde je prošla bujica, jer je sprala plodni deo zemljišta i iz korena iščupala stabljike malina i povrća, a na pašnjake nanela mulj i smeće, mestimično u sloju debljine pola metra, pa ni trava ne moći da se koristi za seno za ishranu stoke.

Ivanjicu, Arilje i deo Požege obilne padavine zahvatile su u ponedeljak, 22. juna, a reka Moravica probila branu kod mesta Divljaka, razlila se i presekla put od Ivanjice prema Arilju, uništila useve i sistem za vodosnabdevanje u Ivanjici i okolnim mestima, pa se stanovništvo i danas snabdeva vodom iz cisterni.

- Ovu štetu u moravičkoj dolini osetiće cela Srbija jer su pe svega uništeni malinjaci čijim izvozom je prošle godine ostvaren devizni priliv od oko 230 miliona evra", rekao je adović koji živi u Prilikama kod Ivanjice i gaji maline.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR