Glas Javnosti

PONIŽAVAJUĆE! KASIRKE u Maksiju teraju na sraman ugovor, sindikat poziva na BOJKOT KUPOVINE U DELEZU

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na kraju godine, kada je u korporativnom svetu u razvijenim društvima uobičajeno da poslodavci svojim zaposlenima isplaćuju novogodišnje bonuse i 13. platu, kasirke iz Maksija doživele su neprijatno iznenađenje.

Njima je ponuđen Aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom. Ove novine koje je u svoje poslovanje uvela belgijska firma Deleze, stupaju na snagu već 1. januara ove godine. „Rekli su nam da moramo da potpišemo, inače dobijamo momentalni otkaz“, kaže za Nova.rs kasirka iz jednog beogradskog Maksija.

Objašnjava da su pre nekoliko dana, šefovi počeli da pozivaju kasirke u kancelariju i primoravaju ih da potpišu Aneks ugovora, u kome im se ne priznaje srednja škola.

„Na kvarno su nas uvodili dve po dve u kancelariju i gurnuli Aneks da potpišemo. Požurivali su nas, potpiši…potpiši.. bez dodatnog vremena da vidimo šta potpisujemo. Milion puta su nam do sada davali razna dokumenta, a da nismo ni znale šta potpisujemo. Ovo je stvarno sramota, srozali su nas da radimo sa osnovnom školom“, u besu priča naša sagovornica.

Ona napominje da su Aneks potpisale sve koleginice, jer je kako kaže "bilo moranje". Sada je zabrinuta i zbog umanjenih primanja.

"Plata nam je i bez ove promene bila jedva preko minimalca. Sada sa ‘osnovnom školom‘ pitanje je kakvu ću penziju da dočekam. Nemam reči za ovakav bezobrazluk. Ne smemo ni da se pobunimo, jer se svaka pobuna kažnjava otkazom", priča ova kasirka.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga" pozvali su građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama "Deleze Srbija", u čijem vlasništvu su Maxi, Tempo i Shop & Go, zbog ovakve skandalozne odluke.

Saopštenje za javnost sindikata Sloga prenosimo u celosti.

„Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozivaju građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop & Go zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom.

Zato pozivamo sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči Božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema “Deleze Srbija” i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna.

Ujedno, odbacujemo sa prezirom tvrdnje belgijske kompanije da “promena stručne spreme ni na koji način neće uticati na promenu zarade”, jer i potpuni ekonomski laik vidi da će im sa novim obračunom zarada plata ostati u visini prošlogodišnjeg minimalca.

Odgovorno tvrdimo da je ovo urađeno isključivo u interesu “profitne gladi” ove kompanije i zato je bojkot kupovine u tom lancu prodavnica najmanje što građani Srbije mogu učiniti, jer za naše ionako male plate i mizerne penzije možemo kupovati tamo gde mi hoćemo! 

Bojkotom će se pokazati i prkos prema onima koji srpske radnike doživljavaju kao jeftinu radnu snagu, a građane kao potrošače za stvaranje profita.

Ono šta još posebno zabrinjava je sve agresivniji odnos belgijskih kompanija prema radnicima u Srbiji, jer ne dozvoljavaju neometano osnivanje i rad sindikata, što je gotovo identično kao u slučaju belgijske kompanije Metesh iz Smedereva koja otpušta sindikalne aktiviste kada zatraže povećanje plata, bolje uslove rada i zaštitu", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije je pisao o pozivu šefova , koji su počeli da pozivaju kasirke u kancelariju i primoravaju ih da potpišu Aneks ugovora, u kome im se ne priznaje srednja škola.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dno dna u 08.01.2022 11:05:17 h
     0 

Pod hitno PLATNI RAZREDI!!!!!

od Pero Ložač u 04.01.2022 03:52:39 h
     0 

Ovo je čisti neokolonijalizam. Zabraniti im dalje poslovanje i proterati iz Srbije. Doneti zakon kojim se svaki poslodavac obavezuje da ispoštuje školsku spremu zaposlenog. Odrediti 6 kategorije minimalne zarade 1. Za one bez škole 2. Za one sa osnovnom školom 3. Za one sa srednjom školom 4. Za one sa višom školom 5. Za one sa visokom školom 6. Za magistre i doktore nauka. U zako o radu ograničiti Koliki maks. % može firma imati zaposlenih koje strukture obzirom na stručnu spremu i delatnost.

od Keka u 03.01.2022 18:58:21 h
     0 

Pa lijepo,narod da bojkotuje i ne kupuje umesto da su se same u startu slozile i sve zajednicki odbile potpisati taj aneks pa posle trazile daljne resenje.