Glas Javnosti

POLAKO ALI SIGURNO: Oporavak kruzinga u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Agencija za upravljanje lukama je u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni zabeležila 1.416 pristajanja kruzera i 134.946 ukrcanih i iskrcanih putnika. Nakon obustave krstarenja zbog pandemije a potom i redukovanog obima međunarodnog putničkog saobraćaja u 2021. godini kada je ostvareno tri puta manje pristajanja nego u ovoj sezoni, ovogodišnji rezultati ukazuju na oporavak kruzinga, saopštila je Agencija.

Kruzeri su najčešće pristajali na međunarodnom putničkom pristaništu u Beogradu, gde je evidentirano 548 pristajanja. Na pristaništu u Novom Sadu zabeleženo je 368 pristajanja, dok je u Donjem Milanovcu sezona završena sa 264 pristajanja kruzera a u Golupcu sa 211, navodi se u saopštenju.

Podseća se i da je tokom ove godine Agencija otvorila međunarodno putničko pristanište na Dunavu, u Kostolcu. Na taj način se turistima iz celog sveta približava arheološki park Viminacijum i bogata rimska zaostavština na toku Dunava kroz Srbiju, prenosi portal Ekapija.

Pored toga, uložena su sredstva u izgradnju pristaništa u Šapcu, Sremskoj Mitrovici i Velikom Gradištu (lokacija Ram), a za narednu nautičku sezonu planirano je puštanje u rad pristaništa u Zemunu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, najavljuje Agencija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR