Glas Javnosti

POKRAJINA IMA DOBRE FINANSIJE: Nacrt razvoja turizma u Vojvodini 2023-2025. predviđa više od 1,8 milijardi dinara ulaganja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, danas je u Novom Sadu održana prva od tri planirane javne rasprave na kojoj je predstavljen Nacrt programa razvoja turizma AP Vojvodine za period od 2023. do 2025. godine.

Nacrt je pripremljen u skladu sa nacionalnim dokumentima u ovoj oblasti – Zakonom o turizmu i Strategijom razvoja turizma Republike Srbije, i proističe iz plana razvoja AP Vojvodine 2022–2030. godine.
- Ovim dokumentom želimo da trasiramo put razvoja turizma u AP Vojvodini u narednom periodu, kao i da definišemo one oblike turizma koji do sada nisu posebno definisani, poput verskog turizma. Poseban akcenat biće i na razvoju lovnog turizma gde je cilj da se objedini lovna ponuda na celoj teritoriji AP Vojvodine, kao i da doprinesemo razvoju digitalnog turizma - istakao je resorni sekretar Nenad Ivanišević, prenosi portal Ekapija.

On je posebno naglasio značaj ulaganja Pokrajinske vlade u razvoj turističke infrastrukture i rekao da su pravi primer za to i novi putevi na Fruškoj gori, što će doprineti porastu broja poseta Vojvodini.
- Ovim planom predviđeno je preko 1,8 milijardi dinara ulaganja u razvoj turističke infrastrukture u našoj pokrajini. Posebna pažnja posvećena je manifestacionom turizmu, jer brojne posete se upravo planiraju u skladu sa održavanjem manifestacija poput Egzita i Tamburica festa, ali i drugih od posebnog značaja za Vojvodinu - kazao je Ivanišević, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.
U prilog tome naveo je činjenicu da je manifestacioni turizam u godinama pre pandemije okupljao u Vojvodini godišnje do 400.000 gostiju i zato je, kako je rekao, ideja da se posebno razvija održavanje manifestacija i u manjim sredinama.

Rukovodilac u izradi ovog dokumenta prof. dr Bela Muhi sa Univerziteta EDUKONS istakao je da je reč o programu koji sadrži puno novih elemenata kada je reč o razvoju tirizma u AP Vojvodini.
- Ukupno smo definisali 14 oblika turizma karakterističnih za našu pokrajinu. Imamo adekvatne resurse, neophodno je još sredstava za turističku infrastrukturu i postoje zahtevi za ulaganje u kadrove i program edukacije. Jedan od novih pravaca koje želimo razviti jeste i digitalni turizam, jer novo vreme ima i nove zahteve koji se ogledaju u turističkim formama poput virtuelnih putovanja - istakao je Muhi.
Preostale dve javne rasprave biće održane 26. januara u Subotici i 2. februara u Zrenjaninu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR