Glas Javnosti

PODRŠKA ENERGETICI OD 165 MILIONA EVRA: Evo koliko smo uštedeli i da li će biti NOVOG POSKUPLJENJA struje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada je usvojila "Mapu puta za podršku energetici Srbije" koja će se relizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije našoj zemlji od 165 miliona evra, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je na Radio-televiziji Srbije kazala da je Azerbejdžan poželjna destinacija svim evropskiim liderima, a da mi imamo sreće da možemo da se naslonimo na tu saradnju.

Dogovoreno je da jednu trećinu gasa Srbija uveze iz Azerbejdžana, rekla je ministarka i dodala da postoji mogućnost i uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebe.

– Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra imati na raspolaganju početkom sledeće godine, napomenula je ministarka.

I predsednik i premijerka potvrdili su da EPS sada i izvozi nešto struje.

– Situacija je stabilna, imamo blagi izvoz, pratimo svaki dan šta se dešava. Situaciju je dobra i zbog dobrih hidrokapaciteta, ali pratimo i proizvodlju uglja i proizvodnju struje iz uglja. Godinu dana od havarije ne uvozimo struju, rekla je ministarka i apelovala da građani i privreda štede energiju.

U novembru 1,32 milion domaćinstva uspelo je da smanji potrošnju struje i tom uštedom ostvarilo je popust od 15 do 30 posto.

S obzirom da su mediji preneli da MMF predlaže još poskupljnja struje do maja 2024, ministarka je rekla da je MMF važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

– Mi ćemo raditi u interesu naših građana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja, ukazala je ona i poručila da ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, prenosi Fonet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR