Glas Javnosti

POD OKRILJEM NEPOUZDANE TEHNOLOGIJE I ŠPIJUNIRANJA: Velika Britanija isključuje Huawei iz razvoja 5G mreže?

Ekonomija
Autor:

Britanski premijer Boris Džonson trebalo bi da do kraja godine isključi kineskog telekomunikacionog giganta Huavej (Huawei) iz procesa uspostavljanja 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tvrdi se da su američke sankcije protiv Huaveja imale "ozbiljan uticaj" na tu kompaniju i da oprema telekomunikacione firme sadrži "nepouzdane tehnologije".

U izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost Državnog štaba za komunikacije (GCHQ), koji je trebalo da bude predstavljen Džonsonu, navodi se da GCHQ predlaže obustavljanje ugradnje nove Huavej opreme, kao i da bi takve mere mogle da budu na snazi već za pola godine.

Šef Huaveja za Veliku Britaniju Viktor Zang oštro je osudio one koji "kompaniju napadaju bez ikakvih dokaza" i upozorio da bi ometanje Huavejevog učešća u izgradnji 5G mreže Britaniji učinilo "medveđu uslugu".

- Naš prioritet bio je da pomognemo kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i širokopojasnim mrežama da održe Britaniju povezanom, što je u ovom trenutku vitalnije nego ikad"- izjavio je Zang.

London je bio pod velikim pritiskom Vašingtona od februara, kada je Džonsnon najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo pod određenim uslovima dopustiti Huaveju da učestvuje u izgradnji 5G infrastrukture u zemlji.

SAD je u više navrata upozoravala da bi davanje dozvole Huaveju za učešće u izgradnji 5G mreže ugrozilo američko-britanske sporazume o razmeni obaveštajnih podataka, a zapretile su i da će zbog toga smanjiti bilateralnu obaveštajnu saradnju.

Podsetimo, telekomunikacionim kompanijama Huavei i ZTE možda neće biti dozvoljeno da učestvuju u razvoju 5G mreže u Indiji, nakon oružanih sukoba na granici između dve najmnogoljudnije nacije na svetu.

Već više od godinu dana, američka vlada vrši pritisak na zemlje da zabrane kompaniji Huavei da učestvuje u razvijanju 5G mreže, tvrdeći da bi Peking mogao da koristi njihovu opremu za špijuniranje građana.

(Izvor: Sputnjik/ Telegraf/ Gardijan)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR