Glas Javnosti

Počelo da funkcioniše jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, od danas funkcioniše, što znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja te inicijative.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja poverenja investitora do rasta ključnih sektora privrede, saopštila je Privredna komora Srbije.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spreči dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahteve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Šta to znači?

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.


To podrazumeva da popune formular na platformi (eUprava) i prilože važeći biometrijski dokument. Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan (IDOB).

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja posle provere donosi konačnu odluku.

Posle dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, odnosno radne dozvole. 

Sprečiti odliv mozgova iz regiona

Jedan od prvih koji je dobio ID Open Balkana, elektronsku potrvrdu koja omogućava da može da radi u bilo kojoj zemlji Otvorenog Balkana, je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.


„Od 1. marta ove godine, građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije NAPOKON će moći da žive i rade u bilo kojoj od tri zemlje kao u svojoj. Za ove naše prostore na kojima je prvo pravilo javnih uprava „TO NE MOŽE“ 1. mart je revolucija. Pre tačno tri godine i tri meseca, lideri zemalja Otvorenog Balkana odlučili su i potpisali vizionarsku odluku o uspostavljanju slobodnog pristupa tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Tri godine i tri meseca su lideri i nekolicina vrednih ljudi iz uprava logičnim argumentima ubeđivali svoje „TO NE MOŽE“ kolege“, rekao je Čadež.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja poverenja investitora do rasta ključnih sektora privrede.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spreči dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahteve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR