Glas Javnosti

PO JADARIT U SRBIJU: Rio Tinto otvara rudnik u Loznici

Ekonomija
Autor:

Za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji, kompanija Rio Tinto odobrila je dodatno ulaganje od skoro 200 miliona američkih dolara.


Ovim sredstvima će se koristiti za izradu Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata, saopštila je ova kompanija.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar rekao je da portfolio projekata litijuma kompanije "Rio Tinto" predstavlja važan deo vizije da se iskoristie prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika.

- Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije tokom sledećih osamnaest meseci dok budemo razvijali i potvrđivali svoje razumevanje projekta do tačke kada možemo da tražimo konačnu odluku o investiranju od strane Odbora direktora Rio Tinta - izjavio je Batar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasila da je nastavak njihovog poslovanja na projektu „Jadar“, kod Loznice, od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije korona virusa sa kojom se suočava čitav svet.

Ona je istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti projekta u nastavku projekta, istakavši da je to dobra vest ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa Rio Tintom, već i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda.

Jedinstveni mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji od strane geologa kompanije "Rio Tinto".

Kompanija je završila detaljna geološka istraživanja ležišta u februaru 2020. godine.

Rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela.

Ovo ažuriranje olakšaće deklarisanje rezervi po JORC-u u sklopu izrade Studije izvodljivosti i za podnošenje Elaborata o rezervama u skladu sa propisima Republike Srbije, kojima se reguliše oblast geoloških istraživanja i rudarstva.

Izgradnja projekta uključuje podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu meneralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu.

Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

Paralelno sa tim, "Rio Tinto" je takođe započeo rad na puštanju u pogon demo postrojenja za proizvodnju litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, putem koje će se ekstrakovati litijum iz rudarskog otpada rudnika Boron u Kaliforniji.

To postrojenje potencijalno može proizvesti 10 tona litijum-karbonata godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila i elektro-aparate za široku potrošnju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvoali su i ministar rudarstva i energetike Aleksnar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

(Glas javnosti/ Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR