Glas Javnosti

PLASTENICI SVE ISPLATIVIJI: Gajenje cveća može da bude unosan posao

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Više od decenije porodica Vujić iz Opova uspešno se bavi proizvodnjom cveća. Robu prodaju na pijacama u Pančevu, Beogradu i u svom rasadniku, a ovih dana pored prodaje jesenjeg rasada uveliko se pripremaju za prolećnu proizvodnju.

Porodica Vujić iz Opova proizvodnjom baštenskog i balkonskog cveća bavi se od 2011. godine. Počeli su od plastenika veličine 50 kvadratnih metara i za nešto više od decenije stigli su do 1.000 kvadrata plastenika. Imaju i proizvodnju na otvorenom gde uglavnom gaje hrizanteme.

Ovih dana aktuelna je prodaja jesenjih biljaka, a najviše se traže hrizanteme, dan i noć, vres, caluna.


-Najviše robe prodamo u rasadniku, ali prodajemo i na lokalnim pijacama, na malo i na veliko. Nosimo i u Pančevo, Borču i do Umke čak, jer i tamo imamo kupce, ali ipak najviše prodamo ovde u samom rasadniku -rekao je Igor Vujić, vlasnik rasadnika Florenca.

Uveliko je počela i priprema prolećne proizvodnje. Uz dosta rada i ulaganja gajenje cveća može da bude unosan posao.

-Dugačak je put do nekog uspeha, ne gledam samo finansijski nego da napravim da taj rasadnik izgleda onako kako sam ja zamislio. Planiram da napravim jedan prodajni centar gde ćemo samo prodavati da bi ovde mogli da se bavimo samo proizvodnjom. Mi i dalje ulažemo, pravimo plastenike, proširujemo proizvodnju. Ove godine imali smo oluje koje su nas zadesile, stradali su nam plastenici, nekom najlon, nekom i cela konstrukcija. Velika su ulaganja u celu sezonu - rekao je Vujić.

Vujićima je stradao najlon u najvećem plasteniku, štetu su otklonili i u planu im je da sledeće godine naprave još jedan plastenik. Trenutno gaje hrizanteme na 500 kvadratnih metara otvorenog prostora, a nameravaju da uskoro kupe ili ili iznajme plac kako bi proširili i proizvodnju hrizantema.


Glas javnosti/ R06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR