Glas Javnosti

PKS UPOZORAVA GRAĐANE: Ove poruke za platne kartice nikako ne otvarajte

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prevaratni haraju!

Privredna komora Srbije (PKS) izdaje važno upozorenje za sve korisnike platnih kartica.

Naime, Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS saopštio je danas da su sve češći slučajevi u kojima klijenti banaka dobijaju poruke, navodno u ime svoje banke, sa zahtevom da hitno ažuriraju podatke o računu, kartici ili druge informacije. Takve poruke su uvek zlonamerne i imaju za cilj kompromitaciju i zloupotrebu podataka klijenta.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS upozorava da na takve poruke nikada ne treba odgovarati niti postupati po instrukcijama koje se u poruci dobiju.

Banke od svojih klijenata nikada neće tražiti da na ovaj način verifikuju svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostave podatke o platnoj kartici, niti će pretiti blokiranjem računa, naloga ili kartica ukoliko klijent ne preduzme navedene korake.


Za sva pitanja, sumnje i nedoumice, uvek prvo kontaktirajte svoju banku putem poznatih i proverenih kanala komunikacije, naglašava se u saopštenju. Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS nastaviće sa intenzivnim aktivnostima na polju prevencije i u narednom periodu.

„Naša posvećenost bezbednosti korisnika ostaje nepromenjena, a u tom smislu nastavićemo da razvijamo i implementiramo nove strategije i mere zaštite“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodna i opreznost i odgovorno ponašanje korisnika prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn bankarstva, što će dodatno doprineti smanjenju rizika od zloupotreba. Upućen je i apel korisnicima da budu oprezni i da ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

„Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike platnih kartica i digitalnog bankarstva. Vaša sigurnost je naš prioritet“, naglašava se u saopštenju Foruma.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR