Glas Javnosti

PIO FOND SAOPŠTIO: Do 25. januara prijave penzionera za odlazak u banje na rehabilitaciju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od danas do 25. januara korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija penzija iznosi do 39.850 dinara mogu da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima, u trajanju od 10 dana, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond).

Pravo da se jave na oglas imaju svi korisnici penzija koji, osim penzije koja je do 39.850 dinara, nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu. Pravo da se prijave imaju i korisnici penzija koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31.12.2023. godine 1€ = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara, pojašnjava se u saopštenju PIO fonda.
Uz prijavu, potrebno je podneti penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu (gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju). Potrebno je podneti i raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje.

Kako se prevcizira, PIO fond snosi troškove smeštaja i putne troškove za pratioce korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica i u drugim izuzetnim slučajevima.
- Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja. Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava - naglašava se u saopštenju PIO fonda.
Rang lista korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju se objavljuje dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa. Na rang listu korisnika penzija koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju može se podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang liste na oglasnoj tabli. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, istaknuto je u saopštenju PIO fonda.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR