Glas Javnosti

Pet saveta kako da prebrodite januar, najduži mesec u godini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kad prođu proslave i praznična euforija se stiša, druga polovina januara je veliki izazov za mnoge, čak i kad ekonomska kriza ne pogađa svet i ne bukti inflacija.

Četiri od deset (43 odsto) Britanaca rekli su da im je januar finansijski najteži mesec u godini, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji 2020. godine.

„Najveći problem sa finansijama je što su one dosadne i niko ne želi njima da se bavi.

„Svi želimo da trošimo novac, a ne da upravljamo njim, a ta veština je neophodna", kaže Dušan Uzelac, urednik sajta Kamatica, za BBC na srpskom.

Kao što nam je nekad za preživljavanje bilo neophodno da znamo da zapalimo vatru ili ulovimo antilopu, danas, u globalnoj ekonomiji, potrebna je veština upravljanja finansijama, dodaje on.

Ove godine je to još izraženije, kada cene stalno rastu.

Cene hrane, pića, odeće, obuće, računa za komunalije i zdravstvenih usluga u decembru su u Srbiji, u odnosu na novembar 2022. godine, u proseku povećane za 0,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Poskupljenje je još opipljivije ako se zna da su potrošačke cene u decembru 2022, u poređenju sa decembrom prethodne godine povećane za 15,1 odsto.

Ako ste i vi sračunali da ste već u minusu, a nemate slamaricu ili depozite u bankama, ovo mogu biti korisni saveti kako da premostite do februarske plate.

1. Uštedite gde god možete


Najpre treba utvrditi da li ima nešto što ste planirali da kupite, a nije neophodno sad, pa možete da odložite kupovinu, kaže Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, za BBC.

Sajt Kamatica nudi nekoliko praktičnih primera gde mogu da se naprave sitne uštede kako u januaru, tako i tokom cele godine u svakodnevnom trošenju - kupujte narednih nedelja samo osnovno, zaobiđite tržne centre, spremajte hranu i nosite spisak u prodavnicu i plaćajte gotovinom, kako biste osvestili količinu novca.

„Zbog reklama su se zamutile granice između želja i potreba, vidite šta su vaše potrebe i to zadovoljite.

„U reklami se uvek uzimaju dve žvake, niko ne uzme jednu", ističe Uzelac.

2. Pozajmite novac, ako morate


Međutim, ako ste u datom momentu bez dinara i morate da se zadužite, birajte najpovoljnije uslove.

„Ako su u pitanju manje pozajmice, najbolje je pozajmiti beskamatno od prijatelja ili od rođaka.

„Ili ako je malo veći iznos, onda na kratak rok otplate uzeti keš kredit, nema tu mnogo opcija", kaže Hasan Hanić.


3. Vodite evidenciju o budžetu tokom cele godine


Ako bi domaćinstva vodila određene evidencije o primanjima i izdacima, tokom godinu dana ili dve godine, tabele bi jasno pokazale u kojim mesecima se troši više, ističu stručnjaci.

„Kad stavite na običan grafikon i povučete prosek po mesecima, vi ćete odmah videti one u kojima su izdaci veći.

„U zavisnosti od toga kakva su primanja, da li je u pitanju fiksna plata ili ima mogućnosti veće zarade, u prethodnim mesecima izdvajati za taj višak i onda se to pegla", kaže Hanić, koji je doktorirao na pitanju kako optimalno rasporediti sumu novca i maksimalno zadovoljiti potrebe.

Ma koliko zvučalo jednostavno, rapoređivanje kućnog ili sopstvenog budžeta je veština koja je neophodna za čitav život, ali je ne steknu svi.

„Znanje i umeće upravljanja finansijama na ovim prostorima je stvar genetske lutrije, kod kojih ste roditelja zapali i kako su oni to radili", kaže Dušan Uzelac.

Niko ne može naučiti dete onome što sam ne zna, dodaje Uzelac.


4. Mislite o finansijama i dok niste u problemu


Kada su ljudi već u dozvoljenom minusu ili zakasne sa otplatom rate kredita, manje su šanse da im i banke odobre kredit za refinansiranje.

Kada se nađu u takvim finansijskim problemima, ponekad se ljute na sve oko sebe, a odgovornost je na njima samima, ističe Uzelac.

Kako u januaru, tako i ostalih meseci.

„Glavni savet je da pristupite ozbiljno, jer neznanje sa finansijama će vas pratiti dok god ga ne savladate.

„Ne treba postavljati krupne zahteve sebi, poput `promeniću navike preko noći ili od nove godine`, to su najčešće novogodišnje odluke koje iščeznu sa 15. januarom", kaže on.

5. „Ukrotite sebe"


Upravljanje finansijama je upravljanje emocijama i zahteva i vežbu i trening i istrajnost, napominje Uzelac koji drži i radionice o sticanju ove veštine.

„Da odlučite da ne kupite ono što želite je prilično zahtevno, ali kada to savladate i ukrotite sebe to je vrednije od onoga što niste kupili.

„Ima nade za sve koji su u problemima u januaru, glavni savet je prst na čelu i odlučite da takav januar nećete dozvoliti sebi više i pripremite se drugačije", zaključuje on.

Izvor: BBC na srpskom

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR