Glas Javnosti

Penzijski sistem Srbije: Između demografskih izazova i potrebe za reformom

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Penzijski sistem u Srbiji prolazi kroz brojne izazove, uključujući demografske promene, fiskalne poteškoće i potrebu za reformom.

Istorijski gledano, penzijski sistem u Jugoslaviji obezbeđivao je visoke penzije, ali su kasnije reforme dovele do smanjenja iznosa penzija i povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Od 2000-ih, sistem je doživeo više promena, uključujući uvođenje "švajcarske formule" za usklađivanje penzija​.

Nedavne izmene u zakonodavstvu Srbije uključuju proširenje kruga osiguranih lica i usklađivanje sa međunarodnim standardima.

Ovo se posebno odnosi na lica koja rade na privremenim i povremenim poslovima, kao i na osiguranje lica koja rade za strane poslodavce bez predstavništva u Srbiji.

Trenutni penzijski sistem u Srbiji smatra se najmanje lošim, s obzirom na okolnosti.

Gordana Matković, programska direktorka Centra za socijalnu politiku, naglašava značaj ekonomskih kretanja i potrebu za prilagodbom starosne granice za penzionisanje s obzirom na demografske i zdravstvene trendove​.



Istraživanje penzijskog sistema u Srbiji otkriva kompleksan niz pitanja koja zahtevaju pažljivo balansiranje između održivosti sistema, adekvatnosti penzija i potrebe za stalnim reformama kako bi se odgovorilo na promenjive ekonomske i socijalne uslove.

Glas javnosti


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR