Glas Javnosti

Пензије у складу са могућностима, нема више раст 2x годишње,

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Бета / од 10.09.2018.

Од наредне године пензије се неће усклађивати као до сада, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.


Пензије, које су се до сада усклађивале два пута годишње - 1. априла и 1. октобра са растом инфлације и делом бруто домаћег производа, од 2019. ће, како каже Ђорђевић, биће и већа и у складу са могућностима државе.

"Влада ће пратити економски и привредни раст и могућности у земљи и према томе ће се и пензије повећати. Држава ће да процењује када и колико ће да буде повећање пензија", рекао је Ђорђевић за лист Политика од понедељка.

Оценио је да је то позитивно јер ће пензионери добијати више од онога што би добијали да пензије наставе да се усклађују као до сада.

"Неће бити два пута годишње, 1. априла и 1. октобра као до сада. И неће се усклађивати с ратом инфлације и делом БДП-а", рекао је министар одговарајући на питање о ;ускладјивању пензија наредне године.

Дјордјевић је казао да се претпоставља да ће бити још бољих времена и да зато не жели да пензионери добију минимум, него да им дају много изнад тога.

"Октобарском пензијом која стиже у новембру, неће бити незадовољан ниједан пензионер у Србији", казао је министар и додао да укидањем Закона о привременом умањењу пензија примања најстаријих се неће само вратити на ниво из октобра 2014. године, већ ће бити знатно већа.

Посебно повећање добиће они с најнижим пензијама до 32.000 динара, с тим што то повећање неће бити линеарно за све како се не би нарушио пензиони систем, рекао је Ђорђевић.

Глас јавности / Бета / од 10.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR