Glas Javnosti

PEKARI SE HVATAJU ZA GLAVU: Računi SKAČU, ponovo moraju da dignu cenu ČUVENOG HLEBA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Francuskoj je u septembru cena pšenice bila 240 evra po toni, a sada je više od 400 evra.

U dalekoj Argentini postoji program "Precios Cuidados" koji, na osnovu dogovora države sa kompanijama, širom zemlje nudi neke proizvode u supermarketima po povoljnim cenama.

Naziv programa bismo na srpski jezik mogli prevesi kao "pažljivo odabrane cene", ali argentinski clarin.com ovih dana piše da je potrošačima trenutno sve teže da se nose s inflacijom, a evo i zašto.



Na rafovima se nalazi samo šest od deset proizvoda iz ovog programa. Ako iz raznih razloga proizvod nije na svom mestu, kupce "dočeka" obaveštenje da ga "nema na lageru zbog nedostatka isporuke od dobavljača".

Dakle, jedina alternativa je kupiti sličan, ali skuplji proizvod. Nestašice se u većoj meri primećuju kod mleka, brašna, začinskog bilja i ulja, uprkos tome što veliki lanci svakodnevno primaju oko 70 inspekcija od strane Ministarstva trgovine, kako bi se proverilo postojanje specijalno označene robe.



"U poslednjih 15 dana bilo je i nestašica nekih konzervi i keksa, što je "udarac" zbog nedostatka brašna, a sve zbog rata u Ukrajini - kaže jedan izvor iz supermarketa.

Prema podacima Ministarstva unutrašnje trgovine, na osnovu nedeljnih istraživanja, u periodu od 30. marta do 5. aprila, od ukupno 300 anketa u AMBA supermarketima, 61% proizvoda je pronađeno na zalihama.



Kao pandan oskudici, u izveštaju se dodaje da se "uočava dobra usklađenost u signalizaciji (89%) i u nivou usklađenosti cena (100%)", navodi se.

Unsplash/Margaret Jaszowska

Baget je već poskupeo, a opet će

Više puta smo pisali koliko je Ukrajina važan proizvođač i izvoznik, pre svega žitarica i uljarica. Kriza se preliva globalno: od toga da neki lokali u Nemačkoj ukidaju pomfrit iz ponude zbog nedostatka i rasta cene ulja, pa do toga da hleb dostiže rekordne nivoe u pogledu cena.

Najveći problem imaju Egipat, Nemačka, Italija, a prema aktuelnim informacijama - posledice sukoba uveliko "tresu" i Francusku, gde mušterije ritualno svraćaju na kafu i kroasane pre posla, dok se u rernama peče na desetine bageta.



Ipak, vlasnik jednog porodičnog preduzeća je zabrinut. Kaže da mu troškovi rastu i da zbog toga mora da kreira nove cene.

"Cena naših bageta je 1,30€ - objašnjava on, i dodaje da su jednom već morali da je podignu, budući da je nekada ovaj kultni hleb koštao 1,10 evra (0,92 funti). Kaže da će od septembra morati verovatno ponovo morati da povise cenu, možda na nivo do 1,50 evra.

U regularnim okolnostima, troškovi osoblja čine otprilike polovinu troškova svakog bageta. Ali, s obzirom da troškovi života brzo rastu, ovaj preduzetnik je pod pritiskom da svom osoblju isplati veće plate.



Troškovi za energiju rastu i u Francuskoj, delom zbog sukoba u Ukrajini, koji je doveo do povećanja cene električne energije i gasa na međunarodnim tržištima. "Pekar koji je plaćao 1.000 evra mesečno za struju, ubuduće će plaćati do 3.000 evra", navodi BBC.

"Računi za gas će biti osam puta veći nego ranije - dodaje Christian Haberey.

Unsplash/Margaret Jaszowska

Pšenica kao kritična roba u EU

I to je samo deo "slagalice" o većim cenama. Naime, cena sirovina, a posebno pšenice, takođe brzo skače. "The Moulin La Camphinoise" snabdeva oko 100 pekara brašnom. Mlin je dobro poslovao tokom pandemije, pošto su kupci postali frustrirani zbog nestašice u prodavnicama - i tražili su da kupe ono što im je bilo potrebno na lokalnom nivou.

Trenutno je dobro snabdeven: ima tri ogromna silosa, napunjena brašnom spremnim za pakovanje i prodaju. Ali, nedavno je cena pšenice porasla. Kako su Ukrajina i Rusija glavni izvoznici te robe, gubitak zaliha je imao veliki uticaj. U Francuskoj je u septembru cena pšenice bila 240 evra po toni, a sada je više od 400 evra, dodaje se, piše Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR