Glas Javnosti

Pavlović: Posle korone sledi recesija, stradaće sirotinja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Plan Vlade Srbije za otklanjanje ekonomskih posledica ima nekoliko velikih mana, a najveća je namera da se nastavi sa zaduživanjem kod stranih komercijalnih banaka, smatra analitičar Branko Pavlović. On kaže da umesto te vrste zaduživanja, Vlada Srbije treba da se zaduži kod Narodne banke Srbije.

On je objasnio da plan koji je izneo ministar Siniša Mali ne predviđa smanjen priliv u budžet u naredna tri meseca i povlačenje stranih investicija sa srpskog tržišta koje neminovno sledi. Ipak, Pavlović kaže da bi Srbija mogla da iskoristi recesiju za resetovanje svoje ekonomije, ali sumnja da će vlast imati hrabrosti za to.

Pavlović je objasnio da će u recesiji koja sledi posebno biti pogođeni siromašniji slojevi srpskog društva sa prihodima do 350 evra. Za građane koji imaju ušteđevinu u evrima Pavlović kaže da ne treba da paniče, i da se pad vrednosti evra neće odvijati naglo. On je u emisiji objasnio koje privredne delatnosti biti izdržljivije na recesiju i u koje grane treba investirati ili tražiti poslovno angažovanje.

Gledajući globalno stanje, Pavlović kaže da deluje da će azijske države, na prvom mestu Kina, bolje podneti posledice pandemije za razliku od EU i SAD. Govoreći o Rusiji on kaže da je problem što je ruski budžet vezan za cenu nafte i da Rusija isto mora da preduzme teške ekonomske mere.

Govoreći o EU, on kaže da će Nemačka najbolje podneti pandemiju jer posledice može da servisira iz realnih sredstava.

 

 

Izvor: Hronograf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR