Glas Javnosti

PAPRENE CENE! Kvadrat STANA u Beogradu POSKUPEO za 200 EVRA za godinu dana!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo za oko 200 evra u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Za novogradnju u centralnim beogradskim opštinama potrebno je izdvojiti između 1.900 i 3.000 evra po kvadratnom metru, što odgovara podacima RGZ-a.

Stručnjaci navode da je na rast cena presudno uticala pandemija koronavirusa, ali i poskupljenje građevinskog materijala. Kaća Lazarević iz agencije za prodaju nekretnina, kaže da je najteže naći stančić u vrednosti od 30.000 do 50.000 evra.

"Dolaskom korone u početku smo svi bili u šoku i nije se ništa radilo prvih par meseci, a onda je krenula ekspanzija što se tiče tržišta nekretnina. Ljudi nisu imali više gde da ulažu svoj kapital, ostalo je sve ovde u Srbiji i počelo se sa ulaganjem u nekretnine, smatrajući da je to najsigurnije ulaganje. Zbog velike potražnje porasla je i cena kvadrata, a automatski i cena građevinskog materijala", objašnjava ona, prenosi Kurir. 

Osim Beograda, do skoka cena nekretnina došlo je i u Nišu, Novom Sadu, a naročito u Pančevu gde je za dve godine cena kvadrata gotovo udvostručena

Agent za nekretnine Dragan Rabatić iz Novog Sada za Kurir televiziju kaže da je novogradnja u tom gradu dominantnija u odnosu na starogradnju, kao i da cene kvadrata iznose od 1.500 do 2.000 evra i naviše.

"Kupci najčešće kupoprodaju vrše predugovaranjem, prateći gradnju plaćaju dogovorenu cenu koju isplate do kraja gradnje. To nam govori da su spremni da čekaju", ispričao je Rabatić. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR