Glas Javnosti

PAD INDEKSA EKONOMSKE KLIME

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Na osnovu vodećeg indikatora GRIPAS, u drugom kvartalu 2020. očekuje se međugodišnji pad građevinske aktivnosti od oko -9,5 odsto, navodi se u publikaciji „Trendovi“ Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Ograničenja usled krize zbog korona virusa uslovila su znatno usporavanje realizacije planiranih građevinskih projekata. 

Prema vodećem indikatoru INDIPAS, očekuje se da će prognoziran međugodišnji pad industrije u drugom kvartalu 2020. biti oko -10 odsto, pre svega kao posledica pada aktivnosti sektora intermedijarnih proizvoda bez energije.

Usled okolnosti izazvanih epidemijom korona virusa, očekuje se da će prognozirani međugodišnji pad ukupnih usluga u drugom kvartalu 2020. biti oko -5 odsto. Ovakav rezultat je prevashodno određen padom u oblasti turizma i ugostiteljstva o i trgovini na malo i veliko.  

Indeks ekonomske klime u Srbiji u prvom kvartalu 2020. godine, sa vrednošću od 110,2, beleži pad u poređenju sa prethodnim kvartalom, i to za 2,2 procentna poena.  Vrednost indeksa odražava pad očekivanja u većini sektora, najviše u sektoru trgovine na malo, navodi se u publikaciji „Trendovi“ Republikog zavoda za statistiku.

(Piše: Z.O.P.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR