Glas Javnosti

OZBILJNE EKONOMSKE POSLEDICE KORONA KRIZE U SRBIJI

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Kriza zbog korona virusa je ozbiljno finansijski pogodila srpska preduzeća.

Više od polovine preduzeća (54 odsto) naglašava da je kriza imala veliki uticaj na njihove finansije i poslovanje, dok 40 odsto procenjuje njen uticaj kao srednji, navodi se u istraživanju koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije (UPS), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Istraživanje je pokazalo da su najmanju otpornost na krizu pokazala preduzeća do deset zaposlenih, odnosno preduzeća u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, transportu, prometu nekretnina i u tekstilnoj industriji.

Prema rezultatima istraživanja, nešto manje od trećine preduzeća u Srbiji oporaviće se od krize u roku od mesec dana, dok poslodavci retko razmatraju privremeno ili trajno zatvaranje. Pored toga, trećini preduzeća biće potrebno od jedan do tri meseca za oporavak, dok će se trećina oporaviti za tri do šest meseci.

Najteži udar pretrpeo je sektor ugostiteljstva, jer je većini preduzeća u ovoj oblasti bilo zabranjeno da rade skoro mesec i po dana, zbog čega 17 odsdto ovih poslodavaca razmatra da zatvori preduzeće, pre svega zbog nagomilanih dugova ili neizvesnog oporavka turističkog sektora.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić ukazao je da u poslednja četiri meseca većina turističkih agencija i hotelijeri praktično nemaju prometa.  On ističe da ovoj grani privrede nije dovoljna pomoć koju su do sada dobili do države, pa seo čekuje I otpuštanje velikog broja zaposlenih.

Prema sprovedenoj anketi, 9 odsto preduzeća već je otpustilo određeni broj zaposlenih, oko 8 odsto planira da to učini u sledećem kvartalu. Oko 57 anketiranih kaže da će  otpuštanja ostati u okvirima 10 odsto ukupnog broja zaposlenih kako zahteva kriterijum za državnu pomoć. Pa ipak, 16 odsto  ovih preduzeća će otpustiti skoro trećinu zaposlenih, dok će nešto više od četvrtine otpustiti od 11-30 odsto. .

Istraživanje UPS-a je pokazalo da su preduzeća uglavnom pozdravila mere Vlade Srbije, ali smatraju da bi u ovom trenutku trebalo ojačati likvidnost preduzeća, odložiti naplatu PDV-a i ukloniti uska grla kao što su prevoz radnika na posao, ili procedure za izvoz i uvoz robe, navodi se u saopštenju.

(Piše: Z.O.P.)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR