Glas Javnosti

OVO SU REKORDERI POSKUPLJENJA U SRBIJI! Mleko poskupelo 75, jaja 54 odsto, a novi šok se tek sprema!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U lavini svih poskupljenja sa kojima se suočavaju kupci u Srbiji svaki put kada zakorače u prodavnicu, izdvajaju se dva “lidera” – mleko i jaja.

Razlozi za drastična poskupljenja ovih proizvoda su različiti – sve manje krava a samim tim i manja ponuda, jeftiniji uvoz iz EU i živinska bolest koja hara Evropom samo su neki od njih. A kako stvari stoje, barem kada su u pitanju jaja – poskupljenjima još uvek nije kraj.

Najsvežiji zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) odnose se na januar ove godine. Prema tim podacima, ubedljivi šampion poskupljenja je mleko. Ova osnovna namirnica je za samo godinu da u proseku poskupela 75,1 odsto. Što se tiče jaja, u istom periodu, od januara 2022. do januara 2023. godine, ona su poskupela 54,5 odsto.

Uvozno mleko jeftinije od domaćeg

Potrošači već odavno znaju da je mleko iz uvoza za nekoliko desetina dinara jeftinije od onog koje se proizvodi u našoj državi. Kako je nedavno objasnio sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović, mleko je pretpelo ovakva poskupljenja zbog rasta otkupne cene. Takođe, devastirani stočarski sektor doveo je do toga da je krava sve manja, a samim tim – i manje domaćeg mleka. Takođe, Budimović je objasnio da je mleko iz uvoza jeftinije I zbog toga što je proizvodnja iz EU, odakle ovo mleko dolazi u Srbiju, jeftinija.


Inače, predstavnici trgovinskih lanaca u Srbiji tražili su da mlekare obore cene proizvoda, te da mleko proizvedeno u Srbiji od prvog aprila košta isto kao I ono proizvedeno u Evropskoj uniji.

Jaja skupa zbog živinske bolesti, a pravi šok tek sledi

Jaja su za godinu dana poskpela 54,5 odsto.

Prema rečima pomoćnika direktora Sektora za strateške analize u PKS, Bojana Stanića, postoji nekoliko ključnih faktora koji su “krivci” za ovakvo stanje na rafovima. Prema njegovim rečima, u Evropi se pojavila bolest živine, što je dovelo do smanjene ponude jaja na evropskom tržištu, zbog čega je povećana tražnja za jajima iz Srbije.



On dalje objašnjava da su se domaći proizvođači preorijentisali na tržišta na kojima svoje proizvode mogu da prodaju po višim cenama, a samim tim raste i cena na srpskom tržištu.

Kao da jaja već nisu dovoljno skupa, potrošači u Srbiji bi mogli da se suoče sa još višim cenama, s obzirom na to da se približava Uskrs.

„Neki kažu da može doći do cene od 40 ili 50 dinara po komadu pred uskršnje praznike i ono što se procenju jeste da će upravo biti manja potrošnja jaja, u odnosu na prethodne godine, što govori o padu kupovne moći i što je naravno u ovoj celoj priči i najtužnije“, rekao je Stanić.


Koliko sada koštaju mleko i jaja?

Cene mleka u marketima u Srbiji variraju od procenta mlečne masti, brenda i države porekla.

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra košta od 115 do 190 dinara, dok se cene svežeg mleka kreću od 135 do 165 dinara.

Što se jaja tiče, cene variraju od zavinosti od klase, ali pakovanje od 10 komada košta u rasponu od 195 do 280 dinara.

Po komadu – to je od 19,5 do 28 dinara.

Međutim, za domaća jaja, koja potrošači kupuju na pijacama, direktno od proizvođača, cena je i po 30 dinara po komadu.

Glas javnosti/Nova

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR