Glas Javnosti

Ovo su nova vozila koja se najviše kupuju kod nas

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom prvog kvartala ove godine, proizvedenih 2023, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljeniji su mopedi 29,6 odsto, dok je novih poljoprivrednih traktora najmanje 3,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Tokom prvog kvartala 2023. godine može se uočiti porast broja prvi put registrovanih motocikala, autobusa, teretnih vozila, priključnih vozila, radnih vozila i poljoprivrednih traktora, dok putnički automobili i mopedi beleže pad.

Na osnovu rezultata, najzastupljenija su teretna vozila nosivosti do 999 kilograma i najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.


Kod putničkih automobila novijeg datuma na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 1.399 centimetara kubnih.

Procentualno posmatrano, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.
Ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalima u prvom kvartalu 2023. godine manji je za 5,4 odsto, u odnosu na isti period 2022. godine. Porast saobraćajnih nezgoda sa poginulima u naselju iznosi 39,5 odsto.
Broj lica nastradalih u prvom kvartalu 2023. godine manji je za 10,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je broj poginulih van naselja manji za 33,3 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj poginulih pešaka u prvom kvartalu 2023. godine veći je za 15,6 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR