Glas Javnosti

Ovo je 12 najzagađenijih vrsta voća i povrća: Velika opasnost po zdravlje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Više od 90% uzoraka dvanaest vrsta voća i povrća testiranih u SAD sadržalo je potencijalno štetne ostatke pesticida, pokazuje izveštaj za 2025. godinu organizacije Environmental Working Group (EWG). Ova lista, poznata kao „Prljava dvanaestorka“, nastaje na osnovu najnovijih rezultata vladinih testiranja konvencionalno uzgajanih (neorganskih) namirnica.

Na vrhu liste nalazi se spanać, sa najvišom koncentracijom pesticida po težini, a slede jagode, kelj (zajedno s lisnatim vrstama kao što su gorušica i raštan), grožđe, breskve, trešnje, nektarine, kruške, jabuke, kupine, borovnice i krompir.

Cilj nije zastrašivanje, već informisanje

Iz EWG-a naglašavaju da izveštaj nije namenjen odvraćanju ljudi od konzumacije voća i povrća, već da pomogne u donošenju odluke kada je vredno kupovati organsku hranu.

„Vodič pomaže potrošačima da jedu više voća i povrća uz što manju izloženost pesticidima“, rekla je dr Aleksis Temkin iz EWG-a. „Studije pokazuju da prelaskom sa konvencionalne na organsku ishranu dolazi do merljivog smanjenja nivoa pesticida u organizmu.“

Kontroverze i kritike

Udruženje Alliance for Food and Farming, koje zastupa i organske i konvencionalne proizvođače, godinama kritikuje izveštaj. Tvrde da lista nepotrebno uznemirava potrošače i da bezbednost voća i povrća potvrđuju decenije naučnih istraživanja.

Kupine i krompir – nova imena na listi

Kupine se prvi put pojavljuju na listi jer ih američko Ministarstvo poljoprivrede ranije nije testiralo, dok se krompir vraća na listu zbog upotrebe hemikalije hlorprofama, koja sprečava klijanje u skladištenju. Ta supstanca je zabranjena u Evropskoj uniji.

Na pojedinim vrstama povrća otkriveno je i preko 50 različitih pesticida, a ovogodišnji izveštaj prvi put meri i toksičnost pesticida u odnosu na količinu koja može izazvati štetu u studijama na životinjama.

Nasuprot „Prljavoj dvanaestorci“ – „Čista petnaestorka“

EWG takođe objavljuje listu voća i povrća sa najmanje ostataka pesticida. Na listi za 2025. nalaze se: ananas, kukuruz šećerac (svež i zamrznut), avokado, papaja, crni i beli luk, zamrznuti grašak, špargle, kupus, lubenica, karfiol, banane, mango, šargarepa, pečurke i kivi.

Mnogi od ovih plodova imaju zaštitnu koru koja se ljušti, što dodatno smanjuje rizik. USDA voće i povrće pere pod mlazom vode oko 15–20 sekundi pre testiranja, i ljušti ih kao što bi to učinili potrošači.

Pravilno pranje je ključno

Preporuka američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je da se i organsko i konvencionalno voće i povrće pere pre ljuštenja, kako se nečistoće ne bi prenele nožem u unutrašnjost. Tvrde plodove poput šargarepe ili krompira treba četkati, dok se lisnato povrće pere list po list. Proizvodi označeni kao „tri puta oprano“ ne zahtevaju dodatno pranje.

Pesticidi i zdravlje

Naučne studije povezuju pesticide sa povišenim rizikom od urođenih anomalija, spontanih pobačaja, genetskih oštećenja, raka, srčanih bolesti i smanjene plodnosti. Najugroženiji su poljoprivredni radnici koji s njima dolaze u direktan kontakt. Meta-analiza iz 2022. pokazala je da su kod njih pet puta češće uočena DNK oštećenja.

Posebno su ranjiva deca – zbog manje telesne mase i razvoja mozga. Rizik počinje još u materici: izloženost pesticidima tokom trudnoće može dovesti do niske porođajne težine, deformiteta i fetalne smrti, navodi Američka akademija za pedijatriju. U detinjstvu se pesticidi povezuju s poremećajem pažnje, učenjem i većim rizikom od raka.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR