Glas Javnosti

Ove sezone zarada od krompira i 10.000 EUR po hektaru

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Povrtari koji su prošle godine sejali krompir dobro su prošli ove sezone - 2023/2024. u pogledu cene naveliko prinosa i kvaliteta.

Mnogi su ga već i prodali, a oni koji ga još imaju, prodaju ga naveliko između 55 i 60 dinara i nadaju se da će biti i skuplji.
Prinosi krompira prošle godine su varirali po regionima, u zavisnosti od klime. Ali, ako uzmemo da je ovog povrća bilo samo 20 tona po hektaru, jasno je da su domaći proizvođači prihodovali po hektaru 10.000 EUR. Međutim zarada može biti i veća, jer krompira po hektaru može da bude i 40 tona, pa i 50 tona po hektaru. To znači da onaj ko je ostvario prinos od 40 tona i za to prihodovao 20.000 EUR, uz troškove od 10.000 EUR, ostvario je čistu zaradu od 10.000 EUR.

- Cena krompira u EU raste, recimo, u Francuskoj, odakle uvozimo povrće, kilogram naveliko sada košta 43 evrocenta po kilogramu, i zato postoje izgledi da krompir naveliko i kod nas bude skuplji u odnosu na dosadašnjih 55 do 60 dinara - kazao je za Dnevnik veliki proizvođač krompira Branislav Zelenović iz Siriga kod Novog Sada.
- Ostalo nam je još dovoljno domaćeg krompira za naše potrebe, premda ga na tržištu ima i uvoznog iz Francuske i Belorusije, čiji kvalitet, u zavisnosti od pošiljki, varira, ima ga u prodaji odličnog kvaliteta, ali i lošijeg - kaže Zelenović.
Ocenio je da je godina bila odlična, ali da zato ne treba biti preterano radostan, jer se prinosi, kvalitet i cena ne posmatraju na godišnjem već na petogodišnjem nivou.
- Ova godina jeste bila odlična za proizvođače, ali u setvi krompira ali i luka, paprike i drugog povrća godina se vrednuje na osnovu petogodišnjeg proseka. Bilo je godina kada su prinosi bili mali, kvalitet loš, cena niska, a s druge strane za troškove za zasnivanje proizvodnje krompira treba imati po hektaru 10.000 EUR.
Pre nekoliko godina, podsetio je Zelenović, kilogram krompira naveliko koštao je svega 15 dinara:
- Tada su povrtari bili u minusu i mnogi su ga sledeću godinu sejali na manjim površinama.
________________________________________________________________________________________________________________
Na inotržištu nestašica semena
 
Bransilav Zelenović kaže da se povrtari pripremaju za novu setvu i da već imaju kupljeno seme u svojim gazdinstvima.
 
- Veliki proizvođači seju uglavnom nemačko i holandsko seme, čiji je kvalitet zagarantovan i već nam je isporučeno sa inotržišta. Na vreme smo se snabdeli, ali povrtari koji su čekali da kupe seme sada su u problemu, jer na tim tržištima vlada nestašica semena, pa postoji bojazan da pod krompirom u našoj zemlji u sezoni 2024/2025 godine bude i semena lošijeg kvaliteta - istakao je Zelenović.
________________________________________________________________________________________________________________
 
Zelenović ističe da trenutno vlada zatišje u pogledu potražnje, ali čim zahladni i počne Vaskršnji post, više će se kupovati:

- Ostalo nam je još dovoljno domaćeg krompira za naše potrebe, premda ga na tržištu ima i uvoznog iz Francuske i Belorusije, čiji kvalitet, u zavisnosti od pošiljki, varira, ima ga u prodaji odličnog kvaliteta, ali i lošijeg.
Povrtar iz Plavne u opštini Bač Tomislav Oto krompir je prodao još polovinom novembra prošle godine i, kako je kazao, dobio između 80 i 90 dinara po kilogrmu naveliko. I on je zadovoljan kako je ove sezone prošao sa krompirom.
- Sejao sam najranije nemačke crvene sorte krompira i polovinom jula počeo da ga vadim, jer sam čekao da dobije tvrđu kožicu. Uspeo sam da dobijem dobru cenu i da ga brzo prodam do polovine novembra jer, verovatno, u to vreme nije na domaćem tržištu bilo krompira iz uvoza. Već duže vreme na pijacama i velikim marketima kilogram krompira prodaje se za oko stotinu dinara.


Glas javnosti/ D05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR