Glas Javnosti

OVAKVO STANJE JE NA SVIM PIJACAMA: Zašto se paradajz usred sezone prodaje po astronomskim cenama?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Poslednjih dana paradajz ima astronomsku cenu na svim pijacama. Velika je tražnja, ali, pre svega zbog vremenskih neprilika, slab je rod na otvorenom. Visoke spoljšnje temperature ne prijaju ni povrću koje se gaji u plastenicima.

Kada se plastenik crveni, a u gajbici nema ništa, znači da se sve što sazri brzo proda. Petar Božić iz Piromana prodaje paradajz na obrenovačkoj pijaci. Kaže da ga kupuju dugogodišnje mušterije koje ne pitaju za cenu.
Samo ovo povrće prodaje na pijaci, ostalo daje trgovinskim lancima koji mu i obezbeđuju stručnjake.

- Koristim isključivo sorte za naše tržište, sorte koje imaju ukus i koje ljudi kada kupe, dolaze ponovo - kaže Petar Božić.
Biljke prihranjuje kroz sistem "kap po kap" i to sa, kako kaže, vodotopivim đubrivima koja se brzo usvajaju i ne ostavljaju soli u zemlji.
A i u plasteniku dobro rodi ako se izbori sa brojnim štetočinama. Neke se pojave baš kada je roba za tržište.
- Tu je apsolutni paradajzni moljac. Trenutno nemamo sredstvo koje ga suzbija, a pogotovo što se on javlja na visokim temperaturama. To je jedina štetočina, koja uništava čitavu biljku, jede list, jede plod, jede stabljiku - priča Petar.
Kad temparatura u plasteniku premaši 50 stepeni
Ali ni u plasteničkoj proizvodnji ne valjaju tropske temperature.
Petar kaže da je u jednom trenutku temperatura u plasteniku bila i 52 stepena i da se zbog toga neke cvetne grane nisu oplodile, što je smanjilo prihod za nekih 30%.
- Petar je konkretno dobio plastenike od Grada Beograda i kao jednom povrtaru to je velika i najznačajnija investicija. Ovo su veliki plastenici koji zadovoljavaju osnovne uslove kako bi i prinos i plod bili ono što mi očekujemo - kaže Jelena Muškinja iz Kancelarije za poljoprivredu Opštine Obrenovac.
Neko gaji voće, neko povrće, mnogi ne gaje ni za sebe, kaže Jelena Muškinja. Obilazi čak 29 sela pomažući ljudima da dođu do subvencija Grada Beograda.
- Mi smo tu za naše poljoprivrednike u smislu da ih usmerimo šta je najbolje od subvencija i da im popunimo dokumentaciju koja je neophodna, jer je dokumentacija prvi osnovni korak da bi dobili bilo šta, ona mora biti potpuno ispravna - kaže Muškinja.
Mnogi proizvođači ističu dobru saradnju sa Sekretarijatom za poljoprivredu.
Proizvođač ima plastenike za proizvodnju do novembra, ali nije siguran koliko će povrća biti za zimnicu. Koliko se rada, vremena i novca uloži, trenutna cena oko 200 dinara možda je i realna. Tek, njegovi kupci i ne pitaju za cenu. Odužio im se dobrim kvalitetom. A na Obrenovčanima je da mu asfaltiraju bar jedan od dva prilaza imanju.


Glas javnosti/ R05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR