Glas Javnosti

OVAKVIH FIRMI U SRBIJI JE VIŠE OD 1000: Kriza smanjila i potražnju za uslugama hemijskog čišćenja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ni delatnost pranja i hemijskog čišćenja tekstilnih i krznenih proizvoda nisu poštedela globalna dešavanja, pa su se efekti inflacije koja divlja u celom svetu odrazili na rast cena brojnih inputa poslovanja, ali i na tražnju potrošača koji inače na ovaj način održavaju svoju odeću.

Iako su preduzeća koja posluju u okviru ove delatnosti najteži period svakako imala tokom pandemije korona virusa, kako pokazuju i podaci bonitetne kuće CompanyWall, ipak se ne može reći da su zabeležila drastičan pad. Naime, ove firme su u 2019. godini ostvarile ukupan prihod veći od 1,32 milijarde dinara, da bi tokom pandemijske godine pale na 1,23 milijarde dinara. Već u 2021. godini su se oporavile i stigle do 1,43 milijarde dinara prihoda.
U okviru ove delatnosti u Srbiji trenutno posluje 1,077 firmi, prenosi portal Ekapija.

- Iako je zimska sezona i inače slabija, u poređenju sa prošlom godinom imamo manje posla. Pandemijska godina bila je katastrofalna, a posle 2020. je sve živnulo. Ipak, sada se oseća kriza, cene svih inputa rastu, ali cene čišćenja to ne mogu da isprate, pa je to razlog više da ne funkcioniše sve kako treba u našoj delatnosti - objašnjava za Biznis.rs Predrag Mihailović, inženjer tekstilstva i vlasnik radnje za hemijsko čišćenje Raša iz Beograda.
Ovo je jedno od najstarijih preduzeća koje se bavi hemijskim čišćenjem kod nas, čija tradicija seže sve do 1969. godine, kada je osnovano. Pored čišćenja, pranja i peglanja bave se i bojenjem tekstila i tekstilnih proizvoda.

Prema rečima Mihailovića, stiže proleće, pa se na čišćenje sve više donose jakne i kaputi, a sve manje odela, košulje i džemperi.
- U zavisnosti od veličine radnje mogu da se prate trendovi. Što se mašina tiče, u Srbiji se u najvećem broju slučajeva koriste mašine koje koriste istu tehnologiju. U svetu se koriste i silikoni i neki drugi načini, ali to kod nas još uvek nije zaživelo jer je reč o novijoj generaciji aparata. Međutim, ne zaostajemo za Evropom što se kvaliteta tiče - obrazložio je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR