Krompir je nezaobilazna namirnica u većini domaćinstava, ali većina nas ne zna da njegovo nepravilno čuvanje može učiniti ovu svakodnevnu namirnicu – opasnom.
Da li ste ikada oljuštili krompir i primetili zelenkastu nijansu ispod kore? Iako deluje bezopasno, stručnjaci upozoravaju da je to jasan znak da krompir treba baciti.
Zelena boja ispod kore nastaje kada krompir počne da proizvodi hlorofil – prirodan biljni pigment. Međutim, istovremeno dolazi i do stvaranja solanina, toksične materije kojom biljka prirodno odbija štetočine. Problem je što veće količine solanina mogu biti štetne i za ljude.
Solanin se najviše nakuplja ispod kore, a ne samo u zelenim delovima. Kuvanje, pečenje ili prženje ne mogu potpuno ukloniti ovaj toksin, pa čak i jedan zeleni krompir može izazvati neprijatne simptome.
Šta može da se dogodi ako pojedete zeleni krompir?
Simptomi trovanja solaninom uključuju:
Kod dece, simptomi se javljaju još brže, zbog manje telesne mase, a u ozbiljnijim slučajevima – potrebna je hitna lekarska pomoć. Istraživanja pokazuju da unos već 0,6 mg solanina po kilogramu telesne težine može izazvati simptome trovanja.
Ljuštenjem se uklanja samo oko 30% solanina. To nije dovoljno da krompir postane bezbedan za jelo. Stručnjaci savetuju da se svaki krompir sa zelenilom – jednostavno baci.
Pravilnim skladištenjem i redovnom kontrolom zaliha, možete sprečiti kvarenje i sačuvati zdravlje svoje porodice.
Glas javnosti/A03S