Glas Javnosti

OVAJ REON DRŽI REKORD: Najskuplji kvadrat u Srbiji – 10.184 evra u Beogradu na vodi

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Najskuplji kvadrat u Srbiji i dalje je u Beogradu na vodi. Kako pokazuje upravo objavljeni izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prodatim nepokretnostima u poslednjem kvartalu 2022, najveće cene postignute su za stanove u ovom beogradskom naselju. Kvadrat u Beogradu na vodi prodat je po ceni od 10.184 evra, dok je najskuplji stan, ukupne površine 383 kvadrata plaćen 2.469.888 evra, naveo je Rep

Tržište nepokretnosti u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina pokazuje konstantan rast, što se ogleda u većoj potražnji za stanovima, poslovnim prostorima i zemljištem, navodi RGZ.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u poslednjem tromesečnu prošle godine iznosila je 2,3 milijarde evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, prenosi N1.


Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine.

„S obzirom da je broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu prošle godine porastao za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. uz činjenicu da cene stanova i dalje rastu u četvrtom kvartalu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova ostvarila je rekordni rast u 2022. i to za 36 odsto međugodišnje (12 odsto u trećem kvartalu 2022)“, navodi RGZ.

Kada je reč o načinu plaćanja, devet odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za četiri odsto manje u odnosu na prethodni period.

„Iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi – ukupno 21 odsto“, naveo je RGZ.


Ostali rekorderi po ceni

Najskuplja kuća u Srbiji prodata je na Savskom vencu za dva miliona evra.

Kada je reč o najskupljem kvadratu poslovnog prostora, on je prometovan na beogradskoj opštini Stari grad za 18.253 evra, površine 63 kvadrata, dok je najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 2.801.121 evra ostvarena je na Paliluli, površine 10.586 kvadrata.

Najskuplje garažno mesto po ceni od 58.400 evra prodato je na lokaciji Beograd na vodi.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je na opštini Stara Pazova, u Starim Banovcima, po ceni od 18 evra po kvadratu. Reč je o parceli površine 2,6 hektara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine prometovano je u Novom Bečeju po ceni od 605.000 evra za 50,2 hektara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR