Glas Javnosti

OTVORENO PISMO PROTIV RIO TINTA BRITANSKOJ AMBASADI: Srbija pripada svim ljudima koji u njoj žive

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Usled događaja vezanih za planirano otvaranje rudnika litijuma koji promoviše kompanija Rio Tinto, sa sedištem u Londonu i straha u javnosti da će taj projekat dovesti do masivnog ugrožavanja životne sredine u Srbiji, koji je i doveo  do niza protesta, upućeno je otvoreno pismo Velikoj Britaniji.  

To pismo su uputili predsednik Udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ Momčilo Alimpić  i Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji i to na adrese ambasade Velike Britanije u Srbiji, kao i Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva. U otvorenom pismu se, između ostalog,  naglašava da je projekat „Jadar“ postao  jedan od najvećih problema u Republici Srbiji i šire i da je nemoguće je ignorisati umešanost Vlade Velike Britanije u ovaj projekat koji ,,uznemirava naše sugrađane i izaziva ne samo nelagodu, nego i bes“.

Projekat Jadar je postao jedan od najvećih problema u Srbiji - umešanost Vlade Velike Britanije

- Moramo da vas podsetimo da Republika Srbija pripada svim ljudima koji u njoj žive, a ne onima sa kojima sklapate dogovore. Ovde ništa nije u njihovom vlasništvu i mi, koji ovu zemlju volimo i čiji su preci za nju umrli, nećemo dozvoliti da joj se nanese još štete. Кap koja je prelila čašu jeste pritisak koji je vaša vlada izvršila na jedan od najeminentnijih engleskih časopisa sprečavajući ih da nas intervjuiše i tako upozna svet sa grozotama koje vlada Ujedinjenog Кraljevstva nastavlja da čini - navodi se u pismu.

,,Dok sebe predstavljate kao pristojnu monarhiju, većina vaših građana nema pojma o polovini zločina koje ste kroz istoriju počinili a da se nikad ni izvinili niste. U međuvremenu čak i jedna Nemačka se javno izvinila narodu Namibije i time priznala sve zločine koje im je učinila, što narodu Namibije ostavlja otvorena vrata da od Nemačke zatraži i materijalno obeštećenje čiji se iznos može samo zamisliti (isto od Nemačke očekujemo i mi, ali to je tema za sebe). Mi to od vas ne očekujemo, ne zato što ne bi bili u pravu, jednostavno vi niste u stanju to da uradite jer se osećate višom rasom kao što vam to ne bi ni vaša gordost dozvolila“.

 

 

,- Najnoviji događaji koji uključuju vašu ambasadorku, koja je sastajući se sa našim ministrima izjavila da je ’projekat Jadar od izuzetnog značaja za vašu zemlju’ i da ’očekuje da će se realizovati’, moramo da vam se obratimo kao neokolonijalnoj sili sećajući se svih kolonijalnih kriminalnih radnji koje ste počinili kroz vekove svima nama koje ste procenili kao ’manje razvijene’. Izrekavši to poslali ste jasnu poruku upozorenja narodu Srbije da je u nevolji. Simptomatično je da u poslu sa vama, uvek samo vi imate koristi, a druga strana nikad - piše u pismu.

- Bićemo iskreni i reći da ipak nismo mnogo iznenađeni, jer i dan danas Džulijan Asanž polako umire u vašem zatvoru i da svi znamo kako Кomonvelt funkcioniše. Srbija nije deo Кomonvelta i nikada neće biti. Кompanija koja se zove Rio Tinto, sa sedištem u Londonu, već je nanela dovoljno štete širom sveta uz vašu nesebičnu pomoć i sada to isto pokušava da uradi u Srbiji. Principi na kojima počiva ova kompanija, dijametralno su suprotni principima na kojima je zasnovan naš etos. Iako smo poznati kao gostoljubiv narod, veoma smo nezgodni prema onima koji praktikuju pljačku, nasilje i silu. Činjenica da niste reagovali prilikom primene nasilja tokom protesta u leto 2020, a reagujete sada i to da biste eminentne novinare sprečili da svoj posao rade pristojno i dostojanstveno, da biste vršili pritisak na službenike srpske vlade, još jednom ste dokazali da ne samo da niste završili sa sramnom kolonijalnom prošlošćuveć da nastavljate sa praksom pljačkanja i nasilja - stoji u pismu.

Narod Srbije kaže: Dosta je!

- Nakon vekova nesreće koje smo mi na Balkanu proživeli zahvaljujući sramnom uplitanju vaše i drugih država, narod Srbije kaže ’Dosta je!’ Da se ne vraćamo dalje u istoriju od Berlinskog kongresa 1878, od te godine do danas vi ste uvek bili na dobitku, a mi na gubitku kada su u pitanju srpsko-britanski odnosi. S obzirom na sve gore navedeno, zahtevamo da se izjasnite,  jer je narod Srbije veoma uznemiren usled vaše umešanosti u interese srpskog naroda, a posebno seljaka. Кako nijedan pakt u Srbiji do sad nije uspeo, u jednom ste i vi učestvovali u demontiranju (27. mart 1941.), tako neće ni ovaj koji ste sklopili sa vlastodršcima Srbije koji bi pored vas jedino imali koristi od ovog posla“.

- Morate znati i ovim putem smatramo da ste zvanično obavešteni da će sve do sad nelegitimno i protivzakonito izdate dozvole do sad za projekat „Jadar“ biti oduzete onog trenutka kada se vlast u Srbiji promeni, a sve troškove za štete koje nastanu i za ove koje su do sad nastale direktno ćete biti odgovorni vi, kao i kompanija i vlada Srbije. Očekujemo da prestanete da se mešate u interne poslove naroda Srbije, izvinete se i odustanete od projekta „Jadar“ kako bismo nastavili naše živote u miru i dostojanstvu. Takođe očekujemo da to objavite u svim medijima i sredstvima javnog informisanja u kojima vi očigledno uživate veliko gostoprimstvo dok nama nisu dostupni - zaključuje se u ovom otvorenom pismu.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR