Glas Javnosti

Otkupljivaće dugove građana, NBS navodi da neće biti prodaje kredita

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Srbiji se osniva još jedno privredno društvo koje će se baviti otkupom potraživanja, i to otkupom problematičnih kredita građana i privrede u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i - Srbiji.

Tako se navodi u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije koja je, u ovom slučaju, odobrila koncentraciju vlasništva. Jedini "problem" je što je u Srbiji otkup kredita građana od banaka već duže od decenije - zabranjen. U Narodnoj banci Srbije za portal N1 ističu da će - tako i ostati.
Nemačka EOS grupa, koja na tržištu Srbije već ima povezano društvo – EOS matrix pripadaju holdingu Otto iz Nemačke) i Međunarodna finansijska korporacija IFC – članica Svetske banke, nameravaju na tržištu Srbije da osnuju društvo zajedničkog ulaganja, to jest podfond, koji će otkupljivati problematične kredite građana i preduzeća u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Srbiji.


S obzirom na to da je u Srbiji, po važećim propisima, zabranjeno da banka proda potraživanje od građana bilo kom drugom preduzeću koje nije banka, postavlja se pitanje – da li se planira promena zakona kojim će se dozvoliti da specijalizovana preduzeća otkupljuju od banaka teško naplative kredite građana. U Narodnoj banci Srbije odgovaraju odrično.

"Banka potraživanje iz jednog ugovora može ustupiti samo jednoj banci", stoji u Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji se u Srbiji primenjuje od 5. decembra 2011. godine.

Na to ukazuju i u centralnoj banci.

- Pre svega treba imati u vidu da je potraživanje koje banka ima prema fizičkom licu moguće ustupiti isključivo drugoj banci, te pravna lica koja nisu banke ne mogu kupovati potraživanja banke prema građanima. Konkretno, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga dopušta mogućnost ustupanja potraživanja koje banka ima prema građanima jedino drugoj banci, zbog čega ustupanje potraživanja drugom pravnom licu ne bi bilo dopušteno sa stanovišta važećeg pravnog okvira- , kažu za portal N1 u Narodnoj banci Srbije.

Takođe, dodaju u NBS, u skladu sa propisima, ne postoji ni licenca koja bi agencijama za naplatu potraživanja omogućila rad sa navedenim potraživanjima od građana.

"Narodna banka Srbije nema saznanja da se na tržištu Republike Srbije postupa na način suprotan ovom zakonskom ograničenju", ističe NBS.

Na konkretno pitanje - da li će se menjati Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga i odobriti otkup problematičnih bankarskih kredita građana, u centralnoj banci ističu da "NBS kontinuirano prati situaciju u finansijskom sektoru i po potrebi preduzima aktivnosti na polju prevencije nastanka i rešavanja problematičnih kredita stanovništva".

"U ovom momentu ne postoje uslovi za ukidanje zabrane prodaje potraživanja banke od fizičkog lica drugim licima koja nisu banke polazeći od toga da se u trenutnim okolnostima najviši stepen zaštite prava korisnika finansijskih usluga može postići jedino ako se potraživanja prodaju isključivo licima koja su pod nadzorom Narodne banke Srbije – u ovom slučaju bankama u Republici Srbiji", precizira NBS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR