Glas Javnosti

Отказано више од 50.000 ноћења у хотелима у Србији

Ekonomija
Autor: Danas.rs

Процењује се да је до сада у хотелима у Србији отказано 50.000 ноћења, али да још не постоје званичне информације да је неки од њих престао да ради услед проглашења пандемије корона вируса, рекао је дана за „Бету“ директор Пословног удружења хотелско угоститељске привреде Србије Георги Генов.

„До 10. марта је било отказано 36.000 ноћења у 64 хотела у Србији, до сада је та цифра премашила и број од 50.000, то су резервације за март и април, за мај има отказивања али још увек не драстично“, казао је Генов.

Према његовим речима сада не постоји законска регулатива за давање отказа запосленима услед смањеног обима пословања у објектима, и да се у оваквим ситуацијама радници шаљу на годишњи одмор и коришћење слободних дана.

Генов је навео и да је један од проблема то што су у Београду углавном грађени хотели са четири звездице којих је 65 одсто, а требало би да их буде око 35 одсто.

„Понуда оваквих хотела је намењена искључиво иностраним гостима и пословним људима који највише и отказују своје резервације. Нису грађени туристички хотели нижих категорија који могу да прихватају и студентске екскурзије и туристичке групе“, рекао је Генов.

ХОРЕС је Влади Србије предложио пакет мера који подразумева олакшице у пословању услед новонастале ситуације проглашења пандемије корона вируса, а који се углавном односи на ослобађање плаћања пореза и репрограмирање кредита.

„Многи хотели су оптерећени кредитима па смо Влади предложили пакет мера у који је укључено и то да се репрограмирају дугови и да се кредити не отплаћују у време здравствене кризе, као и да се паузира плаћање комуналних услуга“, казао је Генов.

Он је навео и да су у Удружењу добили информације да ће у Словенији држава исплаћивати одређени проценат плата радницима у угоститељству, за време трајања епидемије, а да су у Хрватској смањене цене смештаја за 50 одсто.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR