Glas Javnosti

Osnovana firma za izgradnju plutajuće vetroelektrane na Jadranu od 525 MW

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Galileo, panevropska razvojna platforma za obnovljivu energija sa sedištem u Švajcarskoj i italijanska Hope Group sa sedištem u Apuliji, oformile su zajedničko preduzeće za razvoj plutajuće elektrane ukupnog kapaciteta 525 megavata u Italiji, piše Mihajlo Vujasin za Balkan Green Energy News.

Nova vetroelektrana će proizvoditi oko 1,5 milijardi kilovat-sati, što bi trebalo da zadovolji godišnje potrebe u potrošnji električne energije za više od 500 hiljada domaćinstava, saopštilo je Galileo.
Postrojenje će se nalaziti nekoliko kilometara od obale, na većoj udaljenosti nego što je slučaj kod konvencionalnih projekata na moru, zahvaljujući plutajućim priobalnim vetrogeneratorima koji omogućavaju pristup dubljem morskom dnu od konvencionalnog morskih turbina sa fiksnim dnom.

U narednim mesecima najavljeno je podnošenje aplikacija za procenu uticaja na životnu sredinu (EIA). A zatim će nova zajednička kompanija u prvoj polovini 2023, pokrenuti kampanju i za preciznu procenu resursa vetra na moru.
Posebna pozicija koju ima Lupiae Maris će omogućiti da se iskoristi snaga jačeg vetra, čime je omogućena proizvodnja električne energije po veoma konkurentnoj ceni u okviru sektora vetra na moru u Italiji, navedeno je u saopštenju Galilea, prenosi portal Ekapija.

Razvojne aktivnosti na projektu su započete krajem 2020. godine, a Lupiae Maris predstavlja prvu Galileovu investiciju u plutajući vetar u Italiji, navela je kompanija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR