Glas Javnosti

Osiguranje za sve kategorije vozila od početka ove godine skuplje je za oko 15 procenata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti/novosti

Vozači od početka godine plaćaju skuplju polisu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.

Kako osiguravači kažu, nove cene su veće za 12 do 15 procenata, a usklađene su sa Narodnom bankom Srbije. Kao glavni razlog podvlače inflaciju i poskupljenje auto-delova.

U proseku, u zavisnosti od jačine vozila i premijskog stepena, skok premije za auto-osiguranje, u odnosu na prošlu godinu je od 1.700 do 3.500 dinara. Iz kuća za tehnički pregled sa kojima smo kontaktirali kažu da je od ove godine osiguranje poskupelo za petinu. U Udruženju osiguravača Srbije objašnjavaju da poskupljenje važi za sve kategorije motornih vozila.

- Osnovni razlog je inflacija na svetskom nivou, koja je dovela do drastično većih cena rezervnih delova za vozila, radnog časa u servisima kao i polovnih delova, što su reperne cene za utvrđivanje cene polise AO - kažu u Udruženju.

- Pored toga, sve više je hibridnih vozila čiji su rezervni delovi znatno skuplji i podložniji kvarenju, kao na primer baterije. To takođe utiče na cenu polise.

Kako naši sagovornici kažu, ovo je prvo poskupljenje od 1. jula 2014. godine i dodaju da ako se na ove argumente doda i rast cena na malo od pre osam-devet godina, novim cenama se u stvari premija po ovom osnovu vraća na nivo od pre osam godina.

Prema rečima Snežane R., prilikom nedavnog registrovanja auta, u njenom slučaju pošto je auto prevela na svoje ime, platila je za oko 50 evra veću sumu, od prethodnog vlasnika.

- Umesto njegovih 12.229, mene je koštalo više od 18.000 dinara - kaže naša sagovornica.

- Da je ostao prethodni vlasnik, registracija za to vozilo zapremine 1.560 kubika koštalo bi svakako za oko 3.000 dinara manje. Poskupele su i takse u MUP.

Kada su u avgustu prošle godine osiguravajuće kuće poskupele ovu uslugu za 22 procenta, Narodna banka Srbije je tražila da se cene vrate, smatrajući podizanje nepravednim prema građanima. Kako su nam sada odgovorili, ovo poskupljenje je odobreno.

- Krajem prošle godine, dali smo prethodnu saglasnost na minimalnu tarifu premije osiguranja od auto-odgovornosti saglasno Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju - kažu u NBS.

- Udruženje osiguravača Srbije nam je podnelo zahtev, kao i obrazloženje za to povećanje.

Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti uzeli smo u obzir uticaj inflatornih kretanja u kontinuitetu i projekcije inflatornih kretanja u narednom periodu,na povećanje iznosa šteta i realno smanjenje premije osiguranja, kao i očekivanja Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije o primetnom rastu nematerijalnih šteta i drugih šteta na licima u bliskoj budućnosti i otežanim uslovima poslovanja između ostalog i zbog poskupljenja usluge reosiguranja od auto-odgovornosti.

Rok za promenu tarife 60 dana

U AVGUSTU 2022. godine društva za osiguranje su samoinicijativno povećala premiju osiguranja od auto-odgovornosti, bez obaveštavanja NBS.

- I to u iznosu koji je značajno veći od povećanja premije izazvanog povećanjem minimalnog iznosa premije na koji je NBS dala saglasnost - kažu u centralnoj banci.

- Donete su regulatorne mere kojima su društva za osiguranje obavezana da ubuduće obaveste Narodnu banku Srbije o izmenama tarife premija tog osiguranja 60 dana pre planirane izmene.

VEĆA ZAŠTITA KORISNIKA

NARODna banka Srbije smatra da će povećanje minimalne cene doprineti stabilnosti tržišta osiguranja, kao i zaštiti korisnika usluge osiguranja. Kako objašnjavaju, sada će biti obezbeđen i viši iznos sredstava za izmirenje obaveza iz ugovora o osiguranju od auto-odgovornosti. Stvaraju se uslovi za povećanje najnižih suma osiguranjana koje može biti ugovoreno osiguranje od auto-odgovornosti, saglasno Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a što će povećati stepen zaštite korisnika usluge osiguranja u najtežim slučajevima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR