Glas Javnosti

ORGANSKA PROIZVODNJA: Nenad se vratio iz Švajcarske da na selu pravi ekološku rakiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kad su odlučili da na površini od 5 ha posade šljivik, Bogdanovići iz sela Ivankovac kod Ćuprije odmah su znali da voćke ne žele tretirati hemijom, već se isključivo baviti organskom proizvodnjom. Upravo zbog toga osmislili su nesvakidašnje sredstvo za prskanje stabala i lišća, koje je potpuno prirodno i sadrži dva sastojka - beli luk i koprivu.

- Recept sam preuzeo od svog dede, pa se ovo tretiranje može nazvati i tradicionalnim. Kopriva i luk se potope u mlaku vodu, kasnije idu na mešanje da puste ekstrakte, aromu, a kasnije sve to zajedno ide u atomizer, pa se posle sa tom smesom svakodnevno prska voćnjak i zaista je delotvorno protiv brojnih bolesti i štetočina - rekao je za RINU Nenad Bgdanović, a prenosi Telegraf Biznis.
Ovakvo tretirane, šljive na imanju u selu Ivankovac rađaju kao iz vode, a domaćin ih sve koristi kako bi napravio odličnu domaću, ekološku rakiju. Više od pola života Nenad je proveo u Švajcarskoj i dobro je shvatio šta znači kad se u svetu pomene srpska šljivovica.

- Srbija se u svetu prepoznaje po tom piću. To je pravi brend naše zemlje u svetu. Imam za cilj da napravim ozbiljnu destileriju, a rakija od ekološki dobijenih šljiva može biti samo najboljeg kvaliteta. Sledeće godine proširuju se zasadi - dodao je Nenad.
Pored tradicionalnog pravljenja rakije, Nenad se oprobao u još jednoj disciplini. Jedini je proizvođač domaćeg vinjaka, što je i potvrdio brojnim nagradama, prenosi portal Ekapija.
- Mi preradimo vino od domaćih posebnih sorti, koje moraju da odleže minimum pet godina. Što duže provede u buretu to je bolje po vino, kasnije ide u dodatnu preradu gde se razblažuje i ide kroz destilacioni aparat. Kada se to odradi ponovo se vraća u hrastova burad na mirovanje - zaključio je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR