Glas Javnosti

Stočarske farme u Vojvodini dobiće za opremanje i modernizaciju više od 150 miliona dinara bespovratnih sredstava

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obišao je poljoprivredno gazdinstvo Milorada Trivunovića u Banatskom Dvoru, u opštini Žitište, gde je uručio banatskim farmerima ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi, na osnovu prethodnog Konkursa Vlade AP Vojvodine.

Ukupna vrednost ove investicije je više od 152,3 miliona dinara,  od kojih je 90 miliona dinara učešće resornog sekretarijata - u vidu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u AP Vojvodini, dodeljenih u okviru 104 ugovora, predočio je Božić. Sekretarijat je ove godine opredelio za ove namene deset miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu, a sve je rađeno na osnovu Konkursa Vlade AP Vojvodine za dodelu bespovratnih sredstava za opremanje stočarskih farmi u Pokrajini u 2021. 

 

Božić je u razgovoru sa poljoprivrednicima srednjobanatskog okruga i domaćinom Trivunovićem, u čijem posedu je živinarska farma sa 70.000 pilića i koji je redovni korisnik sredstava na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, istakao da su ove subvencije izuzetno značajne za podsticaj i unapređivanje poljoprivredne proizvodnje i porodičnog biznisa na njihovim farmama.

Značajan podsticaj za opremanje stočarskih farmi u Vojvodini

 

– Cilj ovog konkursa je opremanje govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, zatim nabavka opreme za hlađenje i skladištenje mleka, kao i opreme za pripremu, rukovanje i distribuciju koncentrovane i kabaste hrane za gazdinstva. Božić je izrazio nadu da će svi korisnici subvencija ova sredstva iskoristiti kako bi unapredili i modernizovali svoje farme, a samim tim i povećali proizvodnju. On je naveo da je maksimalan iznos po jednoj prijavi dva miliona dinara i da Sekretarijat sufianansira do 70 odsto investicije, objavio je specijalizovani portal za poljoprivredu Agroinfo.rs.

 

Resorni sekretar je naglasio da je namera Sekretarijata da ovakvim i sličnim konkursima pospešuje posebno prepoznate kategorije poljoprivrednih proizvođača,  kao što su mlađi od 40 godina i žene, koje su potpisnice 43 ugovora po ovom konkursu. Među njima je 26 žena mlađih od 40 godina.

– Cilj nam je, takođe, da podižemo i standarde u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Na ovaj način uticaćemo i na kompletno unapređivanje određenih segmenata u ovoj oblasti, a buduće konkurse ćemo kreirati i na osnovu iskustava sa terena i sugestija dobijenih u razgovoru sa poljoprivrednicima, istakao je Božić prilikom posete Banatskom Dvoru.

(Glas Javnosti/agrosmart.net)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR