Glas Javnosti

ONI SU IMALI NAJVEĆE VAJDE OD KORONE! Skoro dve decenije čekali na profit veka, evo ko stoji iza udvostručene dobiti u prošloj godini

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Firma Magna Pharmacia (Magna farmacija), koja je opremala novoizgrađene kovid bolnice, imala je tri puta veću dobit nego 2019. godine, tako da je njen profit u apsolutnim ciframa među najvećima u Srbiji, objavljeno je u izveštaju Agencije za privredne registre (APR).

Magna farmacija se nalazi na 35. mestu na listi kompanija sa najvećim neto dobitkom u 2020. godini, piše u izveštaju o "STO NAJ... privrednih društava u 2020".

Magna farmacija je prošle godine imala poslovne prihode dva i po puta veće nego 2019. godine.

Poslovni dobitak firme je porastao još više, pa je tako sa 548 miliona dinara 2019. godine dobitak lane skočio na 2,03 milijarde dinara.

Firma je čest dobavljač zdravstvevnih institucija u Srbiji i ima niz sklopljenih ugovora sa kliničkim centrima, domovima zdravlja i bolnicama. U vlasnišvu je Jasne Stanivuk, dok je direktorka Novka Tomić.

Iako firma postoji od 1993. godine, značajan skok u prihodima beleži tek od 2018. godine.

U periodu od 2011. do 2017. godine, prihodi su iznosili oko 1-1,5 milijardi dinara, da bi 2018. godine porasli na skoro 4,6 milijardi dinara i sa blagim padom 2019. godine i prihodima od 3,4 milijardi, dostigli svoj maksimum 2020. godine, kada su prihodi bili 8,8 milijardi dinara. 

Ova kompanija bila je nosilac posla za opremanje kovid bolnica u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, a ukupna vrednost ovih ugovora bila je skoro pet milijardi dinara (oko 42,3 miliona evra).

Ministarstvo zdravlja je opremanje kovid bolnica dogovorilo u najnetransparetnijem postupku javne nabavke, odnosno direktnim pregovaranjem, kako je Nova ekonomija već pisala.

U postupcima nabavke opreme za kovid bolnice "Zemun ekonomija" (u Batajnici) i "Rasina" u Kruševcu Ministarstvo zdravlja je zaobišlo zakonske odredbe, pa za aparate i nameštaj u vrednosti od skoro 400 miliona dinara nije odredilo tehničke karakteristike niti jedinicu mere na osnovu kojih bi ponuđači mogli da daju odgovarajuću ponudu, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Takođe, Ministarstvo je najpre odabralo da opremu za obe bolnice nabavi uz pomoć pregovaračkog postupka bez obajvljivanja javnog poziva koji gotovo u potpunosti isključuje javnost pošto Ministarstvo samo poziva firme za koje veruje da bi mogle da prodaju potrebnu opremu, a zatim bira najpovoljniju cenu.

Za opremanje obe bolnice posao su dobile tri firme iz Beograda - Magna farmacija kao nosilac posla, Drager tehnika i Beolaser.

Za kupovinu opreme za bolnicu u Batajnici ugovorena je cena od 1,25 milijardi dinara, a za bolnicu u Kruševcu 801,1 miliona dinara.

Ugovori sa izabranim firmama su potpisani 9. oktobra 2020, a dobavljačima su celokupne vrednosti poslova isplaćene avansno, dvadeset dana nakon potpisivanja ugovora, što znači da je sve plaćeno daleko pre kraja završetka i isporuke aparata i nameštaja.

Aneksima ugovora cena opremanja bolnice u Batajnici povećana je za 520,9 miliona dinara čime je dostigla iznos od 1,78 milijardi dinara, dok je cena opreme u bolnici u Kruševcu aneksima uvećana za 314,5 miliona dinara tako da je ukupno iznosila 1,1 milijardu dinara.

Ministarstvo zdravlja nije objavilo potpisane anekse čime je prekršilo Zakon o javnim nabavkama što je u svom izveštaju istakao i DRI.

Odluka o dodeli ugovora za opremanje bolnice u Novom Sadu doneta je u julu 2021. godine.

Ministarstvo je posao dodelilo grupi ponuđača koju čine Magna pharmacia (nosilac ponude), PTM iz Šabca, MD Imaging iz Beograda, Drager tehnika iz Zemuna, Intrex iz Beograda i SZR Rover - Milan Krunić iz Valjeva.

Vrednost ovog ugovora je 1,97 milijardi dinara (oko 16,8 miliona evra).

POSLOVI I U NEKRETNINAMA I FRIZERSKIM SALONIMA

Stanivuk 2014. godine osniva i kompaniju MAGNA REAL ESTATE, registrovanu za iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina.

U novembru 2016. MAGNA PHARMACIA dobija i dve ćerke firme - MAGNA FOOD i MAGNA MEDICA, obe registrovane za trgovinu na veliko farmaceutskim proizvodima.

U julu 2018. Stanivuk otvara i frizerski i kozmetički salon MAGNIFICENT na Novom Beogradu koji u maju 2020. godine prelazi u vlasništvo izvesne Mee Čurović. Čurović je zajedno sa Igorom Čurovićem, koji se u medijima citira kao profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes trener, u vlasništvu MAGNA FIT FITNES kluba koja se nalazi na istoj adresi kao i frizerski salon Magnificent.

(Glas javnosti/Nova ekonomija)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR