Glas Javnosti

SRAMOTA: Srpskom ministru zabranili da poseti Jasenovac (FOTO)

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Đorđu Milićeviću, ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom, danas je zabranjeno da položi cveće i zapali sveću na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je oštar protest Hrvatskoj.

Ministar Milićević boravio je u radnoj poseti Srbima u okolini Novske, na njihov poziv. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, ministar se sa saradnicima uputio ka spomen parku u Jasenovcu kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH.


(Foto: Fejsbuk)

Međutim, na ulazu u spomen kompleks, kombi u kojem se nalazio ministar zaustavili su hrvatski policajci koji su ministrovo vozilo okružili sa tri svoja automobila. Policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi s ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

„Okrenite vozilo i odmah se uputite ka graničnom prelazu Bajakovo, bez zadržavanja na teritoriji Republike Hrvatske“, naglasio je ovaj policajac, navodi se u saopštenju.

(Foto: Fejsbuk)

Na pitanje ministra zašto mu nije dozvoljeno da kao građanin i kao Srbin poseti Jasenovac i zapali sveću žrtvama ustaša, policajac je, kako se odaje, odgovorio da „ima naređenje s vrha“.

Na pitanje ko je tačno dao to naređenje, policajac je odgovorio da ne zna da li je odluka MUP-a ili Ministarstva spoljnih poslova, kao i da on samo sluša naređenja - a naređenje je jasno: „Srpski ministar ne sme ući u Jasenovac“.


(Foto: Fejsbuk)

Ministar Milićević je potom izašao iz kombija i tražio da samo napravi fotografiju spomen kompleksa, na šta ga je opkolilo nekoliko policajaca i ponovilo zahtev da uz njihovu pratnju odmah krene put graničnog prelaza sa Srbijom, dodaje se u saopštenju, preneo je Tanjug.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sraman i skandalozan potez hrvatskih vlasti da zabrane ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, i najavio da će Ministastvo spoljnih poslova Srbije uputiti najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog događaja.

„Sraman je i skandalozan današnji potez hrvatskih vlasti, koje su zabranile ministru Đorđu Milićeviću da položi cveće i pokloni se žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac“, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.


(Foto: Fejsbuk)

Dačić je rekao da to pokazuje kakav je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH.


(Foto: Fejsbuk)

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće najoštriji protest Hrvatskoj zbog ovog sramnog događaja, svesni da to neće uticati na politiku Hrvatske, jer ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom“, naglasio je Dačić.




Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR