Glas Javnosti

Hrvatska se suočava sa značajnim deficitom trgovaca, očekuje se rast plata

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Posebno je zanimljivo da trgovački lanac Spar trenutno traži 250 radnika preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Trgovinski sektor u Hrvatskoj suočava se sa ozbiljnim izazovom nedostatka radne snage. Prema najnovijim izvorima, trenutno nedostaje najmanje 10.000 trgovaca, a situacija se pogoršava zbog činjenice da su mnogi od dostupnih radnika nekvalificirani i s manje iskustva. Ovo dovodi do brojnih problema u funkcionisanju trgovina, uključujući nesloženu robu, pogrešno istaknute cijene, i nedostatak radnika na određenim odeljenjima.

Posebno je zanimljivo da trgovački lanac Spar trenutno traži 250 radnika preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Potražnja za radnicima uključuje 100 prodavača i 100 trgovačkih radnika, većinom u Zagrebu, sa plaćom od 850 eura, što pokazuje da sektor trgovine aktivno nastoji rešiti problem nedostatka radnika.


Hrvatska udruženje poslodavaca ističe da se u 2024. godini očekuje rast primanja radnika između 15 i 18 posto, što je delom rezultat povećanja minimalne plaće za 20 posto. Ovo povećanje plaća u javnom sektoru i u drugim oblastima ekonomije moglo bi pomoći u privlačenju i zadržavanju kvalificirane radne snage u trgovini.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR