Glas Javnosti

Crna Gora testira novi model radne nedelje

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđan Keković kazao je da je dobro da se najavljeni model uvođenja neradne nedelje tokom sezone testira nakon čega bi se proverili njegovi rezultati.

Na sednici Socijalnog saveta u ponedeljak trebalo je da se raspravlja o neradnoj nedelji tokom sezone, međutim, ta tačka je odložena za narednu sednicu. Iz Unije sindikata i poslodavaca poručuju kako je dobro da se model testira nakon čega bi bilo dobro proveriti njegove rezultate.

“Model znači da ukoliko vlasnik trgovine ima više objekata tokom sezone moći će da radi samo jedan. Taj jedan objekat ne može da menja tokom sezone osim u vanrednim okolnostima. Takođe, biraće koju će smenu da radi, od 7 do 15 h ili od 15 h do 23 h”, kazao je Keković u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na RTCG.

Važno je, kako je naglasio, da se ovaj model testira jedno leto i jednu zimu.

“U februaru i martu ako se taj model testira ponovo ćemo sesti i da vidimo jesu li zadovoljni i Vlada i poslodavci i zaposleni”, istakao je on.

Model uvođenja radne nedelje bolji za zaposlene nego postojeći

Keković je naglasio da je najavljeni model bolji za zaposlene u Crnoj Gori nego postojeći.

“On daje radnicima u trgovini dva dana više nedeljnog odmora u odnosu na postojeći koji daje četiri. Taj zaposleni koji je radio te nedelje obavezan slobodan dan mora da ima narednu subotu”, kazao je Keković.

On je kazao da je važno istaći da je napravljen dogovor sa Inspekcijom rada da se sve te dostavljene prijave objekata dostave i Sindikalnim centralama, kako bi mogli da upućuju inspekciju koja će odmah da reaguje.

Na pitanje jesu li modelom ograničavanjem marži regulisana sva radnička prava, Kaković je kazao da su iz Unije slobodnih sindikata poručili da je bilo krajnje vreme da se to desi i da je možda to poruka poslodavcima da vode fer politiku marži.


“Mi smo predlagali da se vodi politika marži ali na određenim artiklima, posebno kada su u pitanju važne životne namirnice. Krajnje je bilo vreme da se nešto desi jer je neprihvatljivo da imate artikal koji je duplo ili više skuplji nego što je na poliici neke metropole Evrope”, naglasio je Keković.

Potpredsednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica kazao je da je primetno da modelom uvođenja neradne nedelje niko nije zadovoljan, da su velike kompanije i veliki lanci izrazili negodovanje jer je teško organizovati veći broj radnika.

Objašnjava da je jasno da se mora pristupiti novom zapošljavanju, a to nije lako, a uz sve to treba odgovoriti sve zahteve.

“Ovo je model koji nije obavezujući. Mera kompromisa biće neophodna, ali nije neophodno da svi pristupe ovom modelu”, kazao je Mikavica i naglasio da najavljeno ograničavanje marži ne podrazumijeva potencijalne otkaze za zaposlene.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR