Glas Javnosti

Oko 40% nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji planira uvećanje investicija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Među nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji oko 40% planira uvećanje investicija, što je šest odsto više nego 2023. godine, rezultati su predstavljenog istraživanja Nemačko-srpske privredne komore (AHK). Trenutnim razvojem nezadovoljno je šest odsto kompanija, isto kao i 2023. godine, a ukupna očekivanja za naredni period su smanjena, ali nisu prešla u negativna.

Smanjenje investicija najavilo je 22% članova Komore, što je devet odsto više nego prošle godine.
Istraživanje je sprovela Nemačko-srpska privredna komora od 19. februara do 15. marta ove godine, a učestvovalo je 105 kompanija iz Srbije koje su članice Komore.

Među anketiranim kompanijama 39% smatra da imaju dobre uslove za rad u Srbiji, što je pad u odnosu na 2022. godinu kada se tako izjašnjavalo 52%.
- Rezultati ankete pokazuju da Srbija i dalje nudi atraktivne uslove za investitore, ali shodno trenutnim ekonomskim okolnostima i globalnim izazovima, mnogim kompanijama se prioriteti pomeraju - rekao je izvršni član Upravnog odbora AHK Srbije Aleksander Markus.
Trgovinska razmena Srbije i Nemačke je u 2023. godini je po podacima AHK porasla 13%, dostigavši novi rekord od skoro devet milijardi evra.
U Srbiji posluje više od 900 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje su do sada otvorile oko 90.000 radnih mesta.

Ove godine oko 37% kompanija planira zapošljavanje novih radnika, što je sedam odsto manje nego 2023. godine, dok 52 odsto kompanija neće menjati broj zaposlenih.
Takođe, oko 10% njih očekuje smanjenje broja zaposlenih u svojim kompanijama, što je sedam odsto više nego 2023. godine.
Najlošije ocenjeni uslovi za poslovanje u Srbiji su borba protiv korupcije i kriminala, dostupnost stručne radne snage, kvalifikacija radne snage, fleksibilnost radnog zakonodavstva i sistem stručnog (dualnog) obrazovanja, koji se po prvi put našao među razlozima za nezadovoljstvo.


Glas javnosti/ S07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR