Srpski brendovi šljiva i jabuka, dobili su jakog takmaca među bananama i limunom, tropskom voću koje je od skora, zbog globalnog rasta temperature, počelo uspešno da rađa i u srcu Šumadije, u Topoli.
U pitomoj Topoli rađa voće i povrće, tipično za balkansko područje - višnje, šljive, trešnje i breskve. Ćlanovi porodice Tomić otišli su korak dalje, u svom dvorištu posadili banane koje su kao i limun, rodile u srcu Šumadije.
- Sadnicu sam nabavio preko interneta i eksperimentalno posadio; posle tri godine ova voćka donela je i prve plodove - kaže Ivan Tomić.
Da bi ova biljka rodila bilo je potrebno minimum 40 litara vode dnevno, dosta svetlosti i sunčeve toplote.
- Limun je već odomaćen kod nas, mora se redovno prihranjivati, zalivati, voli glistenjak. Preko zime mora u toplu prostoriju sa dosta svetlosti. Godinama rađa i to su kvalitetni i veliki plodovi, koji su organski, bez upotrebe hemije - kaže Ivan.
Tomići kroz osmeh kažu da već nekoliko godina ne kupuju limun, a ove godine verovatno neće kupovati ni banane, jer će u njihovom dvorištu biti zrelih sočnih plodova.
Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku, kaže da globalne klimatske promene menjaju biljni svet.
- Pre 15, 20 godina smokva je bila pojam, onda smo se čudili i limunu, a danas je to svakodnevnica. Temperature su znatno veće, dostižu 42 stepena i onda je uspešno uzgajanje tropskog voća izuzetno moguće. Jednostavno, možda u neko dogledno vreme budemo rekreativno gajili neke biljke za koje nismo ni verovali da mogu da uspevaju na ovim prostorima - tvrdi Brković.
(Glas javnosti/ Telegraf)