Glas Javnosti

OGLASIO SE PIO: Evo kako se nasleđuje porodična penzija i ko ima pravo na nju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Da bi članovi porodice mogli da naslede porodične penzije, moraju da ispune određene kriterijume o nasleđivanju.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić nedavno je najavio da će se zalagati za uvođenje socijalne penzije, što će biti od velike koristi za određenu grupu starijih građana. Ova inicijativa ministra Krkobabića donosi nadu penzionerima, a detalji o tome ko bi mogao da dobije ove dodatne beneficije još uvek nisu poznati.

Penziono i invalidsko osiguranje (PIO fond) je nedavno podsetio penzionere na važnu stvar - nasleđivanje penzija, posebno kada je reč o supružnicima. Da bi članovi porodice mogli da naslede porodične penzije, moraju da ispune određene kriterijume o nasleđivanju. Ove odredbe su posebno važne kada je reč o uslovima za nasleđivanje u slučaju smrti od povrede na radu ili profesionalne bolesti.


I deca mogu da naslede porodičnu penziju

Pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti kako bračni, tako i vanbračni partneri, pod uslovom da su u braku ili vanbračnoj zajednici živeli najmanje tri godine. Takođe, pravo na porodičnu penziju može se ostvariti i u slučaju zajedničkog deteta, uz ispunjavanje određenih zakonom propisanih uslova.


Iznos porodične penzije određuje se u procentu od penzije koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, u zavisnosti od broja članova porodice. Takođe, moguće je naslediti i inostranu penziju, ali o ovoj odluci se ne odlučuje u Srbiji, već po propisima države iz koje potiče inostrana penzija.

Ove odredbe o nasleđivanju penzija važne su za mnoge penzionere i članove njihovih porodica, pružajući im dodatnu sigurnost u teškim vremenima.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR