Glas Javnosti

OECD OČEKUJE PAD SVETSKE EKONOMIJE OD 6 ODSTO U OVOJ GODINI 

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u ažuriranim prognozama predviđa pad globalne ekonomije u ovoj godini od šest odsto, nakon čega se u 2021. očekuje rast od 5,2 procentu, u optimističkom scenariju da epidemija korona virusa ostane pod kontrolom.

Prema lošijem scenariju u slučaju drugog talasa epidemije, globalna ekonomija bi ove godine mogla da zabeleži pad od 7,6 odsto, dok bi naredne godine rast bio samo 2,8 procenata. .

OECD za SAD - najveću svetsku ekonomiju, predviđa pad od 7,3 odsto, a u narednoj godini rast od 4,1 odsto. U lošem scenariju drugog talasa epidemije, američke privreda bi mogla da padne za 8,5 odsto, a u idućoj godini bi mogla da ostvari rast od samo 1,9 odsto.

Za Evrozonu sa očekuje pad BDP-a od 9,1 odsto u ovoj godini, I rast od 6,5 odst u 2021.  Sa druge strane, u slučaju drugog talasa epidemije, pad u Evrozoni mogao bi da dostigne čak 11,5 odsto, nakon čega bi rast u 2021. iznosio 3,5 odsto. .

OECD daleko najveći pad predviđa za Veliku Britaniju, gde u ovoj godini, u optimističkom scenariju, očekuje pad od 11,5 odsto, a potom oporavak od 9 procenata u 2021. godini. Pesimistički scenario predviđa plat od 14 odsto u ovoj godini I rast od 5 odsto u narednoj godini.

OECD u revidiranim projekcijama ističe da će gubitak prihoda zbog pandemijre korona virusa nadmašiti nivo svih recesija u poslednih 100 godina, izuzev perioda rata, uz teške I dugotrajne posledica za građane, kompanije i vlade.

(Autor: Z.O.P.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR